Românii cu mai multe locuințe vor plăti prețuri majorate la energie pentru două săptămâni din cauza incompetenței ministrului Virgil Popescu

Românii cu mai multe locuințe vor plăti prețuri majorate la energie pentru două săptămâni din cauza incompetenței ministrului Virgil Popescu

Românii care dețin mai mult de o locuință vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru energia electrică din luna decembrie, pentru că perioada 16-31 decembrie 2022 nu este acoperită de ordonanța de urgență dată pe final de an. Cu alte cuvinte, pentru ultimele două săptămâni din anul trecut plafonarea prețurilor la energie ar urma să se facă doar pentru un loc de consum. În plus, din cauza aberației legislative PSD-PNL, vor fi, din nou, facturi emise cu întârziere, ceea ce îi va afecta tot pe români.

O nouă dovadă de incompetență din partea coaliției PSD-PNL. După ce a pus mii de români pe drumuri pentru a depune declarații ca să beneficieze de plafonarea prețurilor la energie, Guvernul Ciucă nici măcar nu a reușit să corecteze nedreptatea în timp util.

Ordonanța de Urgență 192 din 28 decembrie 2022, care a eliminat declarația pe proprie răspundere pentru românii care au mai mult de o locuință și care a extins plafonarea la toate locurile de consum, se aplică de la 1 ianuarie 2023. Până atunci a produs efecte Legea 357/2022 privind plafonarea prețurilor la energie, intrată în vigoare în 16 decembrie 2022.

Cu alte cuvinte, în perioada 16-31 decembrie 2022, plafonarea se aplică doar pentru un loc de consum (domiciliu/reședință).

Dacă românii ar fi primit 100 de lei de fiecare dată când PSD și PNL modifică legea privind plafonarea/reglementarea prețurilor la energie probabil că ar fi avut suficienți bani să plătească fără probleme majorările de prețuri. Din păcate, consumatorii români trebuie să suporte incompetența «specialiștilor» din PNL și PSD fără să fie despăgubiți. Practic, deși au eliminat declarația pe proprie răspundere pentru cei care dețin mai multe locuri de consum, pe care de altfel noi am semnalat-o încă din timpul dezbaterilor în Parlament, au făcut-o cu întârziere de la 1 ianuarie 2023. Astfel, cei cu mai multe locuri de consum vor suporta un preț majorat pentru perioada 16 decembrie – 31 decembrie 2022, din cauză că ministrul Energiei a dormit în papuci. Atunci când nu știi ce vrei să faci și modifici o lege de șase ori în mai puțin de un an înseamnă că fie nu îți pasă de oameni, fie ești incompetent, fie te numești Virgil Popescu”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Aberația legislativă PSD-PNL va determina probleme și furnizorilor în emiterea facturilor, astfel că românii care dețin mai mult de o locuință se vor trezi cu facturi și mărite, și venite cu întârziere.