USR: Datele recensământului arată că reforma pensiilor e o urgență națională

USR: Datele recensământului arată că reforma pensiilor e o urgență națională

Datele celui mai recent recensământ demostrează că reforma pensiilor este o urgență. Peste cinci ani, vor rămâne prea puțini tineri din ale căror contribuții să se plătească pensiile.

Numărul tinerilor a scăzut cu peste 115.000, în timp ce numărul pensionarilor a crescut cu aproape 500.000.

Piramida vârstelor arată dezastrul demografic care se traduce în dezastru economic. Crește numărul pensionarilor și scade numărul tinerilor. Dacă mai punem la socoteală că din ce în ce mai mulți tineri au ca scop părăsirea țării după terminarea studiilor, viitorul arată destul de sumbru. Generația numeroasă a „decrețeilor” va ieși la pensie peste 5-10 ani, când vor părăsi forța de muncă activă și vor rămâne prea puțini tineri din ale căror contribuții să se plătească pensiile. De aceea e nevoie de o gândire serioasă pe termen lung, nu de negocieri politice de luni în șir în fiecare an”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

USR a introdus reforma pensiilor în PNRR. Până la finalul acestui an, guvernul trebuia să elimine pensiile speciale, iar până în aprilie 2023 PSD și PNL trebuie să prezinte o nouă lege a pensiilor care să asigure sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii, precum și echitatea și respectarea principiului contributivității.

Coaliția PSD PNL va rata mâine termenul pentru eliminarea pensiilor speciale, proiectul abia a fost adoptat de guvern și va ajunge în parlament abia în februarie. Mai grav, proiectul nu desființează nicio pensie specială, este o batjocură pentru ideea de reformă.

Termene din PNRR:

Pensii speciale – trimestrul 4 2022 – https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=215

Pensiile normale – trimestrul 2023 – https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=214