Sprijin pentru românii care vor să-și îmbunătățească locuințele. USR a depus proiectul de lege

Românii vor putea accesa credite garantate și cu dobânda subvenționată de stat pentru a crește eficiența energetică a locuințelor lor, fie că este vorba de renovarea locuințelor cu materiale performante (tâmplărie termoizolantă, termoizolație externă etc.), fie de achiziția de pompe de căldură, panouri fotovoltaice sau baterii de stocare. Deputatele USR Pollyanna Hangan și Denisa Neagu au depus proiectul „Prima casă verde”.

Estimăm că peste 500.000 de cetățeni ar putea beneficia de schema de finanțare propusă prin Programul Prima casă verde. Creditele accesate pot fi utilizate pentru renovarea locuințelor (tâmplărie termoizolantă, termoizolație externă etc.), utilizând materiale performante, dar și pentru achiziția de pompe de căldură, panouri fotovoltaice sau baterii de stocare”, a declarat Denisa Neagu, deputată USR de București.

Programul Prima Casă Verde este un program prin care putem crește, în numai trei ani, numărul de prosumatori din România de la 27.000 la aproape 300.000. Atingerea independenței energetice a României presupune nu numai creșterea capacităților mari de producție, dar și a celor independente, la nivelul locuințelor individuale”, a precizat Pollyanna Hangan, deputată USR de Hunedoara.

Prin Programul „Prima casă verde”, românii vor putea lua până la 10.000 de euro credit exclusiv pentru investiții ce au ca scop creșterea eficienței energetice a locuinței sau montarea unor instalații de producere a energiei pentru consumul propriu.

Creditul ar urma să fie acordat pentru o perioadă de maximum 10 ani și ar fi accesibil, potrivit calculelor USR, inclusiv familiilor în care doi adulți câștigă salariul minim pe economie.

Programul se va derula prin intermediul băncilor comerciale, care vor semna un acord cadru cu Ministerul Finanțelor. Statul român va asigura garanția pentru creditele acordate și va subvenționa dobânda, în baza unei scheme de finanțare risk sharing în care banca va avea garantată o parte de 90% din credit. Costul creditului va fi recuperat prin prețul mai mic al facturilor la energie electrică sau termică.

Accesarea creditului se va baza pe o documentație minimă, tocmai pentru a nu face programul extrem de birocratic.