Un pas spre digitalizare: poliția de frontieră primește acces la sistemul online de caziere judiciare

Un pas spre digitalizare: poliția de frontieră primește acces la sistemul online de caziere judiciare

Poliția de frontieră va putea verifica rapid, în sistemul online, cazierele judiciare ale persoanelor care ies din țară.

Plenul Senatului a votat, miercuri, în unanimitate pentru proiectul senatorului USR Claudiu Mureșan care acordă acces poliției de frontieră la Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar- SNEICJ, pentru a fi în măsură să verifice situația judiciară a celor care trec granița, în special în cazul celor care însoțesc minorii care călătoresc în străinătate fără părinți.

Inițiativa crește gradul de siguranță al copiilor care călătoresc însoțiți de terți, în condițiile în care polițiștii de frontieră vor avea acces la datele la zi privind situația din cazierul judiciar din sistem și nu conform unui document emis cu luni de zile în urmă.

”Cazierul în format fizic are o valabilitate de 6 luni și nu oferă nicio garanție că cel care trece frontiera nu a comis infracțiuni în perioada de timp de la emiterea lui si până la prezentarea la trecerea frontierei. Legea este un pas înainte logic, încă un pas către digitalizarea României, pe care ne-o dorim cu toții. România a investit aproape 4 milioane de EURO în sistemul SNEICJ și trebuie să îl utilizăm la maxim, inclusiv la punctele de frontieră”, explică senatorul USR Claudiu Mureșan.