Stop amenzilor abuzive de la ANAF.  Inițiativă USR, adoptată de Senat

Stop amenzilor abuzive de la ANAF. Inițiativă USR, adoptată de Senat

Cetățenii care nu pot depune la termen declarațiile fiscale la ANAF din cauza problemelor tehnice ale instituțiilor publice nu vor mai fi sancționați imediat. Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi o inițiativă legislativă USR care previne amenzile abuzive de la ANAF.

”Se întâmplă frecvent ca la termenele la care trebuie depuse declarațiile fiscale serverele ANAF să cadă, fiind suprasolicitate. Sau ca formularele să fie disponibile abia în ultima zi în care trebuie completate. Pentru cei care trebuie să depună aceste formulare, acele zile devin un calvar. Dacă nu reușești să prinzi momentul în care serverul ANAF funcționează, riști o amendă de la câteva sute de lei până la mii de lei. Practic, plătești pentru incompetența altora. Ideal ar fi ca ANAF să funcționeze impecabil. Dar, până atunci, măcar putem să asigurăm niște servicii decente pentru contribuabili”, spune Anca Dragu, senatoare USR.

Cetățenii scapă de amenzi cu condiția să depună declarațiile fiscale în maxim 30 de zile calendaristice după termenul legal de depunere.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plen, senatoarea Anca Dragu a scos în evidență că inițiativa aduce un dram de normalitate în relația dintre ANAF și cetățeni.