Vot PSD-PNL-UDMR: Șefii de instituții sau funcționarii publici nu vor mai fi amendați pentru că nu-și fac treaba

Vot PSD-PNL-UDMR: Șefii de instituții sau funcționarii publici nu vor mai fi amendați pentru că nu-și fac treaba

Conducătorii instituțiilor sau funcționarii care nu și-au făcut treaba nu vor mai plăti amenzile pentru fiecare zi în care nu au pus în aplicare decizia instanțelor, amenzile urmând să fie plătite de instituție. Adică, de cetățeni. PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale au votat la unison această modificare legislativă, în timp ce USR s-a opus. Întâmplător sau probabil nu, de modificarea legislativă va beneficia inclusiv premierul Nicolae Ciucă.

În prezent, Legea contenciosului administrativ prevede o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a hotărârii judecătorești, în cazul în care autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice un act administrativ, să elibereze un alt document sau să efectueze anumite operațiuni administrative.

Prin proiectul votat de PSD, PNL, UDMR și minorități, amenda se va aplica autorității sau instituției publice.

Totodată, penalitățile acordate reclamantului vor fi acordate pentru un termen de maximum 3 luni. Cu alte cuvinte, indiferent de cât de mare este întârzierea pentru neexecutarea hotărârii judecătorești penalitățile plătite vor fi limitate.

Întâmplător sau probabil nu, articolul modificat de coaliția PSD-PNL-UDMR este cel în baza căruia Nicolae Ionel Ciucă are o serie de procese pe rolul Curții de Apel București, fie în calitate de fost ministru al Apărării, fie în calitate de premier.

Prin votul dat în plen, PSD, PNL, UDMR și minoritățile au transferat practic răspunderea pentru neîndeplinirea unor atribuții de la conducătorul instituției sau funcționarul public în culpă la instituția în sine. Concret, atunci când o autoritate publică întârzie să pună în executare o hotărâre judecătorească apare o amendă pentru întârziere și ea, în loc să fie plătită de persoana care nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, este mutată la instituție. Cu alte cuvinte, cetățenii vor plăti pentru că un ministru, un primar, un șef de autoritate sau un simplu funcționar public nu și-a făcut treaba. În plus, PSD, PNL și UDMR au votat ca amenzile să fie limitate”, declară deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație publică a Camerei Deputaților.

După adoptarea de către Camera Deputaților, proiectul de lege intră în dezbaterea Senatului.