PSD și PNL acaparează Consiliul Concurenței. USR a votat împotriva legii

Prin modificările aduse astăzi Legii concurenței, coaliția PSD-PNL-UDMR acaparează încă o instituție importantă pentru buna funcționare a statului român. USR a votat împotriva modificărilor și, dacă legea rămâne în aceeași formă după dezbaterea din Senat, va depune sesizare la Curtea Constituțională.

Sub bagheta lui Iohannis, PSD și PNL capturează o instituție critică pentru buna funcționare a statului român. Dacă la PSD mă așteptam să folosească o lege de pe vremea lui Dragnea ca să pună mâna pe această instituție în două zile, mă întreb cum au putut vota colegii de la PNL, alături de care am sesizat Curtea Constituțională, în 2020, pe această mizerie de lege. Azi, în cârdășie cu PSD, au votat ca să pună încă o instituție la picioarele lui Ciolacu. Consiliul Concurenței trebuie să rămână independentă, nu să devină bâta politică a unei coaliţii vremelnic la putere”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR și vicepreședinte al USR.

Prin votul de astăzi, PSD și PNL și-au făcut cadouri înainte de Crăciun. În primul rând, cresc numărul de membri ai Consiliului Concurenței, în condițiile în care ne-au tot spus cum va strânge statul cureaua. Apoi, vin și schimbă regulile în timpul jocului, astfel încât actualii membri să poată fi dați la o parte. Probabil că mai au niște guri de hrănit, posturile sunt deja negociate, împărțite, și este grabă mare să fie ocupate. Ipocrizia este maximă la PSD și PNL. Acum un an, când USR spunea că trebuie să existe reguli pentru ca membrii Comitetului de reglementare al ANRE să poată fi revocați, să nu stea pe viață în funcții, liderii PSD și PNL spuneau că s-ar afecta autonomia, independența instituției. La Consiliul Concurenței nu e vorba de autonomie, independență?”, afirmă Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților.

Cu o mobilizare demnă de o cauză mai bună, PSD și PNL au scos de la naftalină un proiect PSD din 2017 și l-au modificat pe repede-înainte, luni seara, în Comisiile juridică și pentru industrii, astfel încât să fie votat, tot pe repede-înainte, în ședința de plen de marți.

Printre modificările aduse: crește de la 7 la 11 numărul de membri ai Consiliului Concurenței și a fost eliminat criteriul înaltei competențe profesionale în domeniul concurenței pentru numirea în funcție.

USR a depus amendament pentru păstrarea criteriului înaltei competențe deoarece, în caz contrar, legea va permite oricărei persoane cu studii juridice sau economice, dar fără experiență în domeniul concurenței sau al ajutoarelor de stat să devină membru al Consiliului Concurenței. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins, însă, amendamentul USR.

Practic, coaliția lui Nicu și Marcel repetă scenariul de la Curtea de Conturi, când a modificat legea pentru a-l putea pune în funcție pe Niculae Bădălău. „Competența” baronului PSD de Giurgiu au văzut-o toți românii, culminând cu trimiterea acestuia în judecată pentru trafic de influență și dare de mită.