USR, singurul partid care a votat împotriva proiectului Guvernului privind securitatea cibernetică a României

USR, singurul partid care a votat împotriva proiectului Guvernului privind securitatea cibernetică a României

USR este singurul partid care a votat împotriva proiectului Guvernului Ciucă privind securitatea cibernetică a României, proiect a cărui adoptare pe repede-înainte a fost forțată de PSD-PNL fără să existe o dezbatere reală în spațiul public și în Parlament. În plus, sub pretextul nevoii de a asigura un spațiu informatic securizat, proiectul creează portițe pentru abuzuri și intimidări.

În forma Guvernului PSD-PNL, legea va pune o povară uriașă pe mediul privat, în condițiile în care firmele vor trebui să raporteze imediat incidentele de securitate, în caz contrar amenzile putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Acest proiect nu a fost absolut deloc dezbătut nici în spațiul public, nici în Parlament. Iar lipsa dezbaterii lui demonstrează, încă o dată, că Parlamentul este o anexă. Noi, USR, am votat împotriva proiectului pentru că nu vrem ca Parlamentul să fie o anexă, nici a CSAT, nici a SRI, nici a Guvernului. Considerăm că trebuie să avem în Parlament dezbateri reale, mai ales când este vorba de proiecte de legi atât de importante”, declară Diana Buzoianu, deputat USR și membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților.

Faptul că în Parlamentul României se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple nu ne mai miră demult. Faptul că puterea ignoră opoziția și orice propunere care vine de la aceasta, indiferent cât de bună ar fi ea, iar nu ne mai miră demult. Dar ca un minister care se ocupă de redactarea unui proiect de lege să nu consulte absolut deloc o instituție importantă a statului român, a cărei activitate va fi complet bulversată, și mă refer la STS, m-a pus pe gânduri. Urgența nu este deloc o justificare pentru ca PSD și PNL să se comporte așa”, afirmă Nicu Fălcoi, deputat USR și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Proiectul privind securitatea și apărarea cibernetică a României a fost introdus pe ordinea de zi a plenului în aceeași zi în care a trecut prin comisii, unde a primit cu viteza fulgerului raport favorabil. Amendamentele au fost respinse în bloc, fără dezbateri, pe „motiv” că ar dura prea mult să fie discutate și că se vor dezbate la Senat. Doar că PSD-PNL intenționează să treacă proiectul și de Senat până miercuri, ceea ce înseamnă că o lege vitală pentru securitatea României va fi adoptată în doar trei zile.