Mamele vor putea beneficia, după naștere, de consiliere psihologică

Mamele vor putea beneficia, după naștere, de consiliere psihologică

Mamele vor putea beneficia, după naștere, de consiliere psihologică, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege co-inițiat de deputatul USR Filip Havârneanu.

Maternitățile au cabinete de psihologie dar, până acum, mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce este insuficient, pentru că marile provocări emoționale, afective, psihologice, apar după nașterea bebelușului, în primele luni.

Proiectul USR corectează această problemă, eliminând bariera temporală, astfel încât mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni.

În lipsa unui program de susținere și consiliere a femeilor care nasc, foarte multe mame suferă, în tăcere, de depresie post-partum și nu își permit terapie. Sănătatea mentală maternă este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar suferința mamelor poate fi învinsă dacă nu mai ignorăm această situație. Nu putem uita de mamele care trec printr-o situație dificilă cu gândul că se descurcă ele cumva. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 13% dintre femeile care nasc suferă de depresie post-partum. Și, important, vor putea beneficia de ajutor și miile de fetițe devenite mame cu mult prea devreme, uneori chiar și la 12 ani”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Inițiativa adoptată astăzi de Camera Deputaților va merge la promulgare la președinte.