Proiectul USR pentru ca românii cu venituri mici să aibă acces la justiție, adoptat de Parlament

Proiectul USR pentru ca românii cu venituri mici să aibă acces la justiție, adoptat de Parlament

Proiectul USR, inițiat de deputații Mihai Badea și Oana Murariu și senatorul Cristian Bordei, prin care mai mulți români cu venituri mici își vor putea apăra drepturile în instanță, iar statul va suporta – integral sau parțial – cheltuielile de judecată, a fost adoptat de Parlament.

Legea, propusă de USR și adoptată de Parlament, vine în ajutorul celor cu venituri reduse ca să poată avea acces la justiție. Sper să fie adoptat, în continuare, și amendamentul pe care l-am formulat la legea bugetului de stat pe 2023 pentru ca Ministerul Justiției să demareze o campanie de informare pentru ca beneficiarii acestei legi să știe că pot primi ajutorul votat de Parlament. Să beneficiezi de scutire de taxe judiciare de timbru și avocat plătit – și, astfel, să-ți poți apăra drepturile – doar dacă ai un venit de 300 de lei pe membru de familie e o glumă, e ca și cum nu ar fi”, declară Oana Murariu, deputat USR și co-inițiatoare a legii.

Prin legea adoptată, garantăm liberul acces la justiție pentru românii care mor cu dreptatea în mână din cauză că nu-și permit să susțină cheltuielile unui proces civil. Mult mai mulți oameni cu venituri reduse vor primi dreptul ca statul să le plătească taxa judiciară de timbru, onorariile avocatului și expertului tehnic judiciar etc. Nu doar că dublăm valoarea vechilor praguri de venit care determină eligibilitatea pentru acordarea ajutorului public judiciar, dar le stabilim ca procente din salariul minim brut pe economie, astfel încât pe viitor majorările să intervină în mod automat. Mulțumesc tuturor colegilor care au votat pentru protecția acestui drept fundamental al cetățenilor”, afirmă Mihai Badea, deputat USR și co-inițiator al legii.

Proiectul USR modifică OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Concret, pragurile fixe de 300 lei, respectiv 600 de lei venit pe membru de familie până la care statul acoperă integral, respectiv parțial cheltuielile de judecată, sunt înlocuite cu valori procentuale din salariul minim brut.

Astfel, vor beneficia de acoperirea integrală a cheltuielilor de judecată persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie s-a situat, în ultimele două luni, sub echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară. Persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe țară vor beneficia de acoperirea a 50% din cheltuielile de judecată.

De reținut că pragurile de 300 de lei, respectiv 600 de lei au fost stabilite în anul 2011, când salariul minim brut era 670 lei, iar de atunci ele nu au mai fost modificate. Evident, din această cauză, foarte puțini cetățeni se mai încadrează pentru a beneficia de ajutor public judiciar.