Președintele USR Cătălin Drulă, reacție la declarațiile ministrului Energiei: Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD

Președintele USR Cătălin Drulă, reacție la declarațiile ministrului Energiei: Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD

Cătălin Drulă, președintele USR, a criticat dur „taxa pe soare” ascunsă de ministrul Virgil Popescu într-o ordonanță de urgență a Guvernului și încercările repetate ale acestuia de a nega introducerea acestei taxe, în ciuda prevederilor legislative existente în acest sens.

„Taxa pe soare de care USR a vorbit în ultimele zile este o sfidare la adresa românilor, în plină criză energetică. Am văzut niște declarații confuze, practic niște minciuni. În același timp, ministrul ne spunea că ne garantează, că nu crede că o să fie taxe, dar textul legislativ, ordonanța de urgență adoptată, spune că oamenii vor fi taxați și pentru energia pe care și-o generează singuri cu panouri fotovoltaice.

Este foarte grav că se întâmplă așa ceva în timpuri de criză energetică, într-un moment în care România caută capacități noi de producție, deoarece, dincolo de absurditatea taxării energiei generate pentru consum propriu, este un semnal dat industriei. Ce investitor, când proiectele pe energie sunt pe 15 ani, pe 20 de ani, pe 25 de ani, mai merge înainte cu investițiile, când știe că avem un astfel de guvern iresponsabil, care nu știe de unde să mai scoată bani și introduce acest „solărit”, această taxă pe soare, și știi că atunci când vei investi, poate peste un an sau doi, Virgil îți introduce un alt fel de impozit sau taxă și planul de afaceri este dat peste cap?”, a afirmat Cătălin Drulă.

Președintele USR a respins explicațiile ministrului Energiei legate de nevoia transpunerii unei directive europene în legislația națională, care ar fi dus la elaborarea acestor prevederi legislative.

„Nu obligă directiva europeană ca Guvernul României să taxeze prosumatorii. Directiva europeană dă o posibilitate – și nu e prima dată, sunt multe alte directive europene care spun că „statul membru poate”. De la „statul membru poate” la un text de lege care introduce imperativ taxarea, chiar și din 2026, așa cum a spus ministrul astăzi, este o cale lungă”, a mai afirmat președintele USR.

Cătălin Drulă a atras de asemenea atenția asupra ipocriziei PSD, care îl critică acum pe ministrul Energiei, deși nu a votat moțiunea de cenzură depusă de USR împotriva acestuia.

„USR a făcut, ca de fiecare dată, opoziție profesionist, a stat și s-a uitat pe texte de lege date noaptea de acest guvern, a adus acest subiect în spațiul public, într-un mod în care sperăm ca acest guvern să dea înapoi, să retragă acest text. În același timp, vreau să spun că Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD. Cei de la PSD, în septembrie, când USR și Forța Dreptei au depus moțiune de cenzură au făcut scut în jurul ministrului Virgil Popescu, așa că ieșirile de ieri și de astăzi ale PSD, care și-a dat seama ce pocinog a făcut acest guvern, care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite, când chiar dânșii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru”, a concluzionat președintele USR.