USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale

USR a depus, la inițiativa deputaților Stelian Ion și Silviu Dehelean, două proiecte de modificare a Codurilor penale astfel încât acestea să fie puse în acord cu deciziile Curții Constituționale și să nu se repete situația prescripției răspunderii penale, soldată cu închiderea a mii de dosare de corupție și criminalitate organizată.

Modificarea Codurilor penale reprezintă un jalon în PNRR, trebuie să intre în vigoare până la sfârșitul anului și nu putem avea încredere în ministrul Predoiu, nici că respectă termenele, nici că va propune legi bune. Noile proiecte ale CP și CPP erau finalizate încă din septembrie anul trecut, când am plecat de la Ministerul Justiției. De atunci, ministrul le-a ținut în sertare și, periodic, ne anunță că sunt gata și le trimite coaliției spre aprobare. La fel a făcut și cu legea avertizorilor de integritate, generând riscul de a bloca primirea banilor din PNRR pentru nerespectarea termenelor asumate”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

E deja un obicei al majorității PSDNL-UDMR să nu modifice legile conform deciziilor CCR, mai ales în domeniul penal, astfel încât să lase portițe infractorilor. S-a întâmplat deja în privința prescrierii și mii de dosare cu prejudicii de miliarde de lei, de corupție, crimă organizată și evaziune fiscală, se vor închide. Pentru a preveni o astfel de situație, am inițiat punerea în acord a Codului penal și Codului de procedură penală cu deciziile CCR, dar și cu propunerile venite din partea societății civile”, afirmă Silviu Dehelean, deputat USR și membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Proiectele USR de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală vizează doar articolele care au făcut subiectul deciziilor CCR din ultimii ani.

În privința Codului penal, promovat în 2009 tot de Cătălin Predoiu, pe atunci ministru în Guvernul Boc, și adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, nu prin dezbatere în Parlament, sunt 10 decizii ale CCR care nu au fost urmate de demersuri de punere în acord a Codului cu dispozițiile Legii fundamentale.

Printre ele se numără Decizia CCR nr. 392/2017 prin care judecătorii constituționali au arătat că trebuie să existe un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. În lumina ultimelor decizii ale CCR privind prescripția răspunderii penale, care duc acum la închiderea a mii de dosare, există riscul ca pe viitor CCR să declare neconstituțional articolul referitor la abuzul în serviciu. Din acest motiv, proiectul USR propune un prag valoric la valoarea unui salariu minim brut pe economie, precizând, totodată, că reprezintă abuz în serviciu și încălcarea legii care afectează drepturi sau libertăți fundamentale prevăzute de Constituție și de convențiile și tratatele internaționale la care România este parte.

În felul acesta, USR vrea să dezamorseze bomba plasată de CCR prin deciziile din epoca Dragnea și să preîntâmpine o nouă lovitură de grație dată justiției penale, în beneficiul infractorilor care au devalizat bugetul țării.

Proiectul de modificare a Codului Penal – AICI

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală – AICI