Proiect USR pentru digitalizarea justiției și degrevarea instanțelor de judecată

Proiect USR pentru digitalizarea justiției și degrevarea instanțelor de judecată

Deputații USR Oana Murariu și Mihai Badea au înregistrat o inițiativă legislativă care permite ca audierea condamnaților la închisoare să fie realizată, de regulă, prin sistemele de videoconferință pe care Ministerul Justiției le-a achiziționat pentru penitenciare în perioada pandemiei de COVID-19 și care în prezent sunt complet neutilizate. În acest fel, s-ar face pași importanți în direcția digitalizării justiției și a degrevării instanțelor de judecată și, totodată, s-ar realiza economii la bugetul de stat.

În prezent, costurile suportate de sistemul judiciar și, indirect, de către cetățeni pentru a asigura dreptul privind accesul la justiție prin prezența fizică a deținuților în sala de judecată sunt extrem de ridicate. Aceste costuri pot fi reduse dacă audierile deținuților s-ar putea realiza prin videoconferință.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, statul a investit 725.944,11 lei pentru dotarea celor 44 de penitenciare și centre de detenție din România cu 102 sisteme de videoconferință, pentru asigurarea participării de la distanță a deținuților la proceduri judiciare pe durata stărilor de urgență și de alertă dintre martie 2020 și martie 2022.

Această investiție a fost folosită doar pe durata restricțiilor pandemice, în acest moment sistemele fiind aproape complet neutilizate, pentru că deținuții solicită foarte rar desfășurarea audierilor prin această modalitate. 

În 2016, s-a făcut un prim pas către digitalizarea acestor audieri, prin introducerea posibilității folosirii videoconferinței, cu acordul persoanei deținute, iar în timpul pandemiei restricțiile au impus utilizarea mijloacelor de comunicare de la distanță, astfel încât astăzi suntem pregătiți să mergem și mai departe cu prevederea audierii online ca regulă, iar a celei fizice ca excepție”, afirmă deputatul USR Mihai Badea, fost președinte al Comisiei juridice.

Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat în calitate de parlamentar constă în degrevarea instanțelor de judecată. Pe lângă acest lucru, prin proiectul depus astăzi, se vor face economii considerabile la bugetul de stat și mai realizăm încă o etapă în digitalizarea justiției. În plus, proiectul este în interesul celor care formulează contestații, pentru că va asigura o soluționare mai rapidă a proceselor”, explică Oana Murariu, deputat USR.

Prin adoptarea proiectului USR va exista o utilizare mai judicioasă a resurselor sistemului judiciar și o degrevare a instanțelor de judecată, iar dreptul persoanelor condamnate nu va fi afectat, deoarece își vor putea exprima poziția în condiții similare celor din sala de judecată. De asemenea, în situațiile când judecătorul va considera necesar, din oficiu sau la cerere, va putea dispune aducerea deținutului la instanță.