Oana Țoiu: Avem un Guvern care admite că inflația afectează veniturile pensionarilor, dar nu admite că inflația scade și puterea de cumpărare a familiilor cu copii

Oana Țoiu: Avem un Guvern care admite că inflația afectează veniturile pensionarilor, dar nu admite că inflația scade și puterea de cumpărare a familiilor cu copii

O majorare a alocațiilor copiilor cu doar 5,1%, cât reprezintă inflația pe anul 2021, ar însemna pentru majoritatea copiilor din România doar 12 lei în plus pe lună. Adică, aproximativ 6 covrigi. Într-o Românie în care o treime dintre copii trăiesc sub pragul sărăciei, iar părinții sunt copleșiți de facturile uriașe și prețurile care cresc de la o zi la alta, 12 lei pe lună sunt toți banii pe care i-a putut găsi pentru copii Guvernul PSD-PNL, mult mai preocupat de menținerea pensiilor speciale, mărirea indemnizațiilor aleșilor locali și crearea continuă de noi sinecuri pentru clientela de partid.

Dacă alocațiile vor fi indexate doar cu 5,1%, în timp ce acum avem o inflație de 15,3%, iar prognoza pentru sfârșitul anului este de aproape 16%, înseamnă că puterea de cumpărare a alocațiilor va scădea. Ca să păstreze puterea de cumpărare, Guvernul ar trebui să majoreze alocațiile cu măcar 15,3%, astfel încât alocațiile pentru copiii până în 2 ani și alocațiile pentru copiii cu diazbilități să ajungă la circa 690 de lei, iar alocațiile pentru copiii de peste 2 ani, la 280 de lei. Este cu atât mai important cu cât suntem într-un context de criză energetică și inflație crescută. Altfel, avem un Guvern care admite că inflația afectează veniturile pensionarilor, dar nu admite că inflația afectează în aceeași măsură puterea de cumpărare a familiilor cu copii”, declară Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Guvernul PSD-PNL-UDMR nu este la prima decizie prin care dovedește lipsa totală de interes pentru copii. Nu mai departe de zilele trecute, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat Ministerul Educației cu 10.000 de lei pentru ordinul prin care au fost eliminate bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii din clasa a V-a.

De asemenea, Guvernul Ciucă a întârziat finanțarea pentru Programul Masa caldă în școli, astfel că, la început de noiembrie, nu toate școlile stabilite prin hotărârea de guvern ca fiind incluse în program aveau disponibilă masa caldă pentru copiii care au atâta nevoie de ea.