USR: PSD, PNL și UDMR vor să dezincrimineze infracțiunile rezultate din proasta gestionare a deșeurilor, dacă nu sunt dovedite efectele asupra mediului și sănătății

USR: PSD, PNL și UDMR vor să dezincrimineze infracțiunile rezultate din proasta gestionare a deșeurilor, dacă nu sunt dovedite efectele asupra mediului și sănătății

PSD, PNL și UDMR vor să împiedice sancționarea penală a infracțiunilor rezultate din proasta gestionare a deșeurilor, dacă nu este dovedit că impactul acestora asupra mediului sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijat.

,,Ce s-a întâmplat în Comisia de mediu este o aberație fără limite. Majoritatea PSD, PNL și UDMR au votat un amendament toxic prin care condiționează sancționarea penală pentru infracțiunile de gestionare a deșeurilor DOAR atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu pot fi neglijate”, a transmis deputata USR Diana Buzoianu.

Constatarea existenței unei infracțiuni, suficientă până acum pentru sancționarea penală, a fost înlocuită cu nevoia dovedirii impactului acesteia asupra mediului sau a sănătății.

,,Ca să fie sancționat cineva pentru arderi ilegale, de exemplu, procurorii ar trebui să dovedească că impactul arderilor ilegale din cauza respectivă asupra mediului sau sănătății noastre nu poate fi neglijat. Înainte era suficient, așa cum este și normal, să fi fost descoperite arderile ilegale.

Dacă sunt îngropate ilegal deșeurile, înainte trebuia doar constatat asta. Acum trebuie să arate procurorul că infracțiunea a avut și un impact important asupra mediului sau al sănătății noastre. Adică orice, doar să punem cât mai multe bariere înaintea sancționării celor care ne îmbolnăvesc în fiecare zi”, a mai afirmat deputata USR.

În România mor anual prematur 23.000 de români din cauza poluării, acesta fiind legată, în cele mai multe cazuri, de gestionarea dezastruoasă a deșeurilor: arderi ilegale de deșeuri, depozitare ilegală de deșeuri, eliminarea deșeurilor în afara locurilor autorizate etc. Prin votul dat ieri, PSD, PNL și UDMR îngreunează și mai mult sancționarea acestor infracțiuni.