PSD PNL UDMR nu vor un registru al gravidelor și mamelor minore, deși România este pe primul loc în Europa privind numărul de mame minore

PSD PNL UDMR nu vor un registru al gravidelor și mamelor minore, deși România este pe primul loc în Europa privind numărul de mame minore

Plenul Senatului a dezbătut inițiativa deputatelor USR Monica Berescu și Oana Țoiu, prin care Ministerul Familiei este obligat să înființeze registrul național al gravidelor și al mamelor minore.

Alături de înființarea registrului național, inițiativa instituie o serie de măsuri pentru protejarea și reintegrarea mamelor și gravidelor minore, precum: obligația medicului de familie să notifice serviciul de asistență socială în cazul gravidelor minore, sprijin educațional și consiliere psiho-pedagogică astfel încât mamele și gravidele minore să poată continua studiile, organizarea anuală a unui program de reintegrare a mamelor minore în sistemul educațional și extinderea atribuțiilor DGASPC pentru gestionarea registrului. 

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatoarea USR Simona Spătaru a susținut că a da un raport de respingere unei asemenea inițiative este o dovadă de inconștiență și de a refuza să vezi realitatea.

Simona Spătaru: ”Romania nu are o strategie pentru combaterea fenomenului copiilor cu copii. O fată din zece din România rămâne gravidă, minoră fiind. Pentru a avea soluții, trebuie să avem date centralizate pentru ca toate instituțiile să poată acorda asistenta medicala si psiho-socială, iar ministerul educației sa acorde asistenta necesara pentru ca acestea sa nu abandoneze școala. ”

Proiectul deputatelor USR constituie Monica Berescu și Oana Țoiu reprezintă o măsură de protecție a mamelor minore, acestea reprezentând o categorie vulnerabilă.

 Conform unui studiu realizat de către Organizaţia Salvaţii Copii, 83% dintre mamele minore abandonează şcoala, cu efecte devastatoare asupra viitoarei cariere profesionale.

În 2019 EUROSTAT a elaborat o statistică îngrijorătoare: la nivelul UE din 1.697 de copii născuți de mame cu vârsta sub 15 ani, 749 de copii provin din România, însumând 44,1% din totalul copiilor cu mame din aceeași categorie de vârstă. Conform INS, în 2020 statistica oficială românească raportează un număr de 668 născuţi vii de mame cu vârsta sub 15 ani şi 15.898 de născuţi vii de mame cu vârsta între 15-19 ani.

Inițiativa legislativă a avut raport de respingere care a fost votat favorabil de 86 de senatori, 24 senatori au votat împotriva raportului de respingere și 3 s-au abținut. Aceasta urmează mai departe procedura parlamentară, către Camera Deputaților, care este for decizional.