Cristina Prună: Coaliția PSD-PNL lasă românii și industria de izbeliște până la 1 ianuarie 2023

Cristina Prună: Coaliția PSD-PNL lasă românii și industria de izbeliște până la 1 ianuarie 2023

USR a cerut în cadrul dezbaterilor din comisii pe ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie și gaze ca plafonul de 1,3 lei/kWh să se aplice de la 1 decembrie 2022, dar coaliția PSD-PNL-UDMR a refuzat, lăsându-i pe români și industria de izbeliște până la 1 ianuarie 2023. Practic, încă o lună care pune pe butuci firmele românești.

Astăzi este o zi tristă pentru sistemul energetic. Reglementarea pieței de energie și amendamentele de astăzi arată că PSD și PNL nu se gândesc la oameni și industrie. După un an de cârpeli legislative s-au trezit că trebuie să facă ceva concret pentru români, dar votul dat astăzi va bloca investițiile, iar din 2025 nu vom mai avea ce preț să reglementăm. Soluțiile propuse de USR sprijineau românii fără blocarea investițiilor. Este clar că PSD și PNL nu se gândesc decât cum să mai treacă un ciclu electoral, iar după ei poate să vină și potopul”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

USR a încercat să repare ordonanța care în prezent îi nedreptățește pe românii care consumă peste 300 de kWh/lună și a mai propus introducerea unor praguri de consum astfel încât toți oamenii să beneficieze de ajutor la plata facturii pentru primii 255 kWh/lună.

Alte amendamente au vizat reparararea nedreptăților generate de haosul legislativ creat de Coaliția PSD-PNL-UDMR, iar consumatorii casnici și industria să primească un ajutor real în această perioadă de criză.

Un amendament USR prevedea, de exemplu, ca declarațiile pe propria răspundere pentru familiile cu mai mulți copii să poată fi depuse online. Și această propunere a fost respinsă. Este inuman ca actuala coaliție să vrea milioane de oameni la cozi pentru a beneficia de reducerea facturilor. Alt amendament USR viza o mai mare transparență a sumelor colectate de stat în Fondul de Tranziție Energetică, astfel încât românii și firmele să poată ști cât din sumele încasate din impozite suplimentare se întorc sub forma unui ajutor efectiv.