USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim să nu fie impozitată!

USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim să nu fie impozitată!

USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim pe care Coaliția PSD-PNL o promite începând cu 1 ianuarie 2023 să nu fie impozitată, astfel încât să fie o creștere reală de venituri în buzunarele oamenilor și nu în cele ale statului.

Guvernul are tot interesul să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare, pentru că, atunci când crește salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul.

Guvernul folosește salariul minim ca o armă fiscală pentru a lua mai mulți bani din mediul privat. De aceea, crește salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare. În plină criză, statul trebuia să reducă taxarea muncii, așa cum propune USR, prin eliminarea taxării echivalentului unui salariu minim. Nu să supraimpoziteze munca, așa cum a făcut-o Guvernul PSD-PNL”, susține Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei.

Creșterea de 450 de lei pe care o promite Guvernul va însemna doar 250 de lei în portofelul angajaților, dacă se taxează integral. În schimb, dacă această sumă nu este impozitată de stat, toți banii vor rămâne la cei care muncesc și trebuie să facă față scumpirilor. La un salariu minim de 2.550 de lei brut, angajații primesc 1.524 de lei net, iar la un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajații primesc 1.774 de lei net, după toate taxele.

Guvernul se laudă că va crește veniturile angajaților cu salariul minim când, de fapt, își va crește încasările la buget pentru a angaja la stat mai multe pile, cunoștințe, relații. Așteptăm să ne contraziceți, ridicând valoarea salariului minim fără a taxa această creștere. Lăsați banii în buzunarele oamenilor!”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

Așteptările de la Ciolacu și Ciucă sunt minime. Marți, senatorii PSD-PNL-UDMR din comisiile de buget și muncă au respins inițiativa legislativă a USR privind eliminarea taxelor pe salariul minim.

Măsura „Zero taxe” ar avea consecințe benefice în special pentru cei cu venituri mici, ar reduce sărăcia, ar încuraja munca, ar activa forţa de muncă și ar ţine oamenii activi în România. Toate aceste argumente nu au convins senatorii coaliției, deși România este campioană la impozitarea muncii și nu este normal ca aproape jumătate din salariul brut să fie plătit statului, sub formă de taxe și impozite.