Se eliberează trotuarele pentru cărucioare! Legea depusă de Cătălin Drulă a intrat în vigoare

Se eliberează trotuarele pentru cărucioare! Legea depusă de Cătălin Drulă a intrat în vigoare

Cătălin Drulă, inițiatorul legii: “Un nou pas concret către o țară civilizată unde siguranța pietonilor e prioritară”

De astăzi intră în vigoare legea inițiată de Cătălin Drulă, președintele USR, pentru îmbunătățirea siguranței pietonilor prin care Poliția rutieră poate ridica mașinile parcate ilegal pe trotuare.

“Astăzi facem un nou pas concret către o țară civilizată unde siguranța pietonilor e prioritară. Poliția are la dispoziție acest instrument pentru acele situații în care mașinile parcate pe trotuare pun în pericol viața cetățenilor: blocarea trecerilor de pietoni, forțarea mamelor cu copii sau a bătrânilor să circule pe carosabile, îngrădirea accesului la spitale, unităti de învățământ, etc. 

Eu am văzut atâtea situații cu oameni în vârstă sau mame, în timp ce își plimbau bebelușii în cărucioare, sau chiar persoane cu dizabilități, nevoiți să meargă pe stradă pentru că nu aveau loc să se deplaseze pe trotuar din cauza mașinilor parcate ilegal, iar poliția susținea ca n are cadru legal pentru a interveni. Trotuarele sunt pentru pietoni, nu pentru mașini, iar orașele sunt pentru oameni”, a declarat președintele USR Cătălin Drulă.

Proiectul de lege (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17870) modifică art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul instituirii posibilității ca Poliția Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar și de pe trotuare, spații verzi, etc, adică în afara părții carosabile.

Proiectul a fost inițiat în 2019, având susținere din partea primarilor de la toate partidele, care s-au confruntat cu acest fenomen al blocării trotuarelor de către mașinile parcate ilegal.

De asemenea, primarii USR au investit masiv, încă de la preluarea mandatelor, în siguranța pietonilor, fie că a fost vorba de semaforizarea unor treceri de pietoni, fie de montarea unor limitatoare de viteză și supraînălțarea trecerilor din zonele critice.