Claudiu Năsui: Contribuția la pensii de 25% devine oficial o mare țeapă

Claudiu Năsui: Contribuția la pensii de 25% devine oficial o mare țeapă

Procentul de 6,2% vehiculat în tabăra puterii pentru majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023 reprezintă nu doar o bătaie de joc la adresa pensionarilor afectați de explozia facturilor și valul scumpirilor fără limită, ci și desființarea principiului contributivității și încă un pas spre prăbușirea sistemului pensiilor de stat.

Coaliția PSD-PNL renunță la principiul contributivității pentru pensii și merge pe principiul «cotizezi mai puțin, primești mai mult». Contribuția la pensii de 25% devine oficial o mare țeapă. Plătește CAS cine e fraier, angajat la stat sau plătit din fonduri europene. Altfel, nu folosește la nimic să plătești mult CAS. Circul care se întâmplă acum cu pensiile se va mai tot întâmpla pe viitor, pe măsură ce se apropie falimentul total al sistemului pensiilor de stat. Pensiile nu vor mai depinde deloc de contribuție și vor avea o putere de cumpărare tot mai mică pe măsură ce se apropie falimentul”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

În campania electorală, și chiar prin legea adoptată, PSD promitea creșterea punctului de pensie cu 40%. Tot PSD – o dată re-ajuns la guvernare – zice să fie mărit punctul de pensie cu 10%. PNL, tot la guvernare, zice 15%. După negocieri, au ajuns la o concluzie. Punctul de pensie va crește cu 6,2%.

6,2% și renunță la principiul contributivității. Nu de alta, dar pe PSD-PNL nu-i deranjează pensiile speciale mari. Îi deranjează pensiile contributive mari. Așa că elimină principiul contributivității. Cine a contribuit mai puțin va primi mai mult și invers. Ca să înțeleagă toată lumea ce țeapă ne dă statul când ne ia un sfert din salariu în fiecare lună și ne minte că vom primi pensie de banii aceia. Tot sistemul se prăbușește. Și din motive demografice și din motive politice. Era făcut să fie nesustenabil. Putea fi reformat. Asta e trist. Chiar putea. Prin Pilonul 2, care avea un calendar de creștere graduală. Dar, la un moment dat, PSD și PNL au decis să nu mai respecte calendarul. Iar acum vor să-l distrugă. Totul pentru ca, în final, toate pensiile să nu mai depindă de nimic altceva decât de voința politrucului care controlează România. Acum este domnul Ciolacu. Mâine vom vedea cine va fi. Dar toți vom primi cât stabilește el”, mai precizează Claudiu Năsui.

USR a prezentat public, recent, și Cele 8 minciuni ale PSD pe tema pensiilor, începând cu minciuna că PNRR nu ar permite majorarea pensiilor.