Cătălin Drulă: „INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică”

Cătălin Drulă: „INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică”

Cătălin Drulă, președintele USR, arată că Institutul Național de Statistică (INS) și premierul Nicolae Ciucă îi mint pe români când se laudă cu creșterea economică.

Cătălin Drulă: „INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică.

Acum câteva luni, economiștii serioși și presa de specialitate se întrebau de unde veneau creșterile economice record raportate de Institutul de Statistică din subordinea lui Ciucă. Ieri, INS a dat răspunsul: de fapt, nu erau.

Da, da, ați citit bine, au revizuit din urmă toate valorile pentru PIB pe baza cărora acum 3 luni, 6 luni, etc anunțau recorduri la hectar. Le-au dat în jos retroactiv.

Creșterea economică nu era de 5,3%, ci de 1,5%. Au mințit o țară întreagă.

Domnul Ciucă își lăuda ieri subordonații: «subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi INS».

Pentru că da, scenariul se întâmplă cu repetiție. În loc să pună capul în pământ și să-și ceară scuze, ieri au avut tupeul să anunțe eroarea ca pe o veste bună.

Spune INS că PIB-ul pe trimestrul 3 (T3) a crescut cu 1,3% față de trimestrul 2 (T2).

Ce nu spune nici INS, nici premierul, este că de fapt PIB-ul pe T3 a scăzut cu 2,41% față de cât anunțaseră acum 3 luni că este PIB-ul pe T2.

Mai mult chiar, PIB-ul pe T3 e mai mic chiar și decât cel din T1, de acum două trimestre (așa cum fusese anunțat acum 3 luni).

Graficul (sursa datelor: INS) arată foarte clar cum s-au modificat cifrele în 3 luni. Cu albastru este ce ne anunțau în august, cu roșu este revizuirea de azi.

După 15 ani se repetă scenariul premierului care ne anunță că economia duduie, când suntem în prag de criză. Ultima dată în 2007, știm ce-a urmat.

Este foarte grav și iresponsabil ce face acest guvern Ciucă. Încrederea în economia românească este afectată când cifrele sunt manipulate și minciuna devine mod de lucru.”