Rectori pe viață în universitățile din România, dacă PSD și PNL resping proiectul USR de limitare a numărului de mandate de rector la cel mult două

Rectori pe viață în universitățile din România, dacă PSD și PNL resping proiectul USR de limitare a numărului de mandate de rector la cel mult două

Deputații USR Brian Cristian și Andrei Miftode au solicitat parlamentarilor PSD și PNL, ieri, în plenul Camerei Deputaților, să voteze proiectul USR de limitare a mandatelor rectorilor la maximum două, în condițiile în care, în prezent, rectorii își pot asigura mandate pe viață dacă profită de interpretabilitatea legii.

Proiectul depus de USR consideră limitarea mandatelor rectorilor un principiu de bun simț, deoarece mediul academic trebuie să încurajeze diversitatea de viziune, nu să se lase condus de grupuri de interese și de poli de putere.

Deputatul USR Brian Cristian a criticat poziția PSD și PNL pe această temă, precizând că lipsa prevederilor legale care să limiteze numărul de mandate în cazul rectorilor blochează dezvoltarea universităților din România.

„În loc să lăsați universitățile să se dezvolte sănătos, democratic, vreți să le lăsați pe persoană fizică în mâinile unor colegi de-ai dumneavoastră de partid și acesta e un lucru care nu duce nici la dezvoltare, nici la acele metrice care ne fac să ne plasăm pe locuri bune în clasamentele internaționale. De aceea, USR va vota împotriva respingerii acestui proiect de lege”, a afirmat Brian Cristian.

„Prin respingerea acestui proiect, universităţile vor continua să fie feude ale unor domni care le coboară nivelul an de an și vor continua să fie parazitate, ca mai toate instituțiile statului, de sinecurism şi nepotism. Domniile acestor rectori eterni sunt parțial responsabile pentru locul nostru academic în lume”, a declarat de asemenea, în cadrul dezbaterilor, deputatul USR Andrei Miftode.

Proiectul legislativ pentru limitarea mandatelor rectorilor la maximum două a fost depus în luna iunie a acestui an de un grup de 19 deputați și senatori USR și urmează să fie supus la vot mâine, 16.11.2022, în Camera Deputaților.