Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să țină românii care muncesc în sărăcie și respinge inițiativa USR ”zero taxe pe salariul minim”

Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să țină românii care muncesc în sărăcie și respinge inițiativa USR ”zero taxe pe salariul minim”

Senatorii PSD-PNL-UDMR din comisiile de buget și muncă au respins astăzi inițiativa legislativă a USR privind combaterea taxării excesive a muncii și eliminarea taxelor pe salariul minim.

Măsura ar avea consecințe benefice în special pentru cei cu venituri mici, ar reduce sărăcia, ar încuraja munca, ar activa forţa de muncă și ar ţine oamenii activi în România.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din comisia de buget, senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de finanțe, a arătat că măsura de a nu taxa salariul minim este cu atât mai bine venită acum, când mulți români se confruntă cu creșteri de prețuri și de facturi la energie.

”Această măsură ar aduce mai mulți bani în buzunarul românilor și ea trebuie analizată nu numai din perspectivă fiscală ci, mai ales, socială” a afirmat senatoarea Anca Dragu.

La rândul său, senatorul USR Narcis Mircescu a arătat că măsura poate fi considerată și o schimbare a felului în care este gândită impozitarea muncii, cu efect multiplicator pozitiv în economie.

”Când vom avea o impozitare mai mică a muncii, statul va avea o serie întreagă de beneficii și venituri suplimentare prin alte taxe și impozite pe care le vor plăti cei care vor avea ceva mai mulți bani în buzunar” a argumentat Narcis Mircescu.

În ciuda argumentelor aduse de senatorii USR, inițiativa a fost respinsă de reprezentanții PSD-PNL-UDMR, au votat ÎMPOTRIVĂ și doar cei 3 senatori USR au votat PENTRU. Alți doi senatori, unul de la AUR și unul de la PNL s-au abținut.

În timpul dezbaterilor din cadrul comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, senatorul USR Irineu Darău a arătat că România este campioană la impozitarea muncii și că nu este normal ca aproape jumătate din salariul brut să fie plătit statului, sub formă de taxe și impozite, ceea ce are un efect devastator în special în cazul celor cu venituri mici.

”La o inflație de 15%, cât este acum, dacă mai vedem și prognozele care nu sunt deloc încurajatoare, putem să calculăm simplu cu câți bani mai rămâne un român din banii pe care i-a muncit. Simpla creștere a salariului brut, așa cum vrea guvernul, nu va ține pasul nici cu inflația și nici cu creșterea facturilor la energie” a susținut Irineu Darău.