Cele 8 minciuni pe pensii ale PSD

Cele 8 minciuni pe pensii ale PSD

Deputatul USR Cristian Seidler a prezentat 8 minciuni ale PSD pe pensii.

PSD este campionul promisiunilor neîndeplinite, acoperite de minciuni. Astăzi, dezvăluim cele 8 minciuni pe pensii pe care PSD, de-a lungul timpului, le-a proliferat în spațiul public. Așa cum a demonstrat de foarte multe ori, PSD e interesat de pensionari doar ca masă electorală pe care să o țină dependentă de deciziile lor politice haotice, inducându-le idea că PSD e cel care le «dă»”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

PSD este campionul promisiunilor neîndeplinite acoperite cu minciuni:

  • PSD promitea în 2019 că valoarea punctului de pensie va fi de 1.875 de lei în septembrie 2021. USR a afirmat cu argumente că promisiunea era doar o minciună legiferată, imposibil de realizat. Mai apoi, a reieșit că ministrul finanțelor de la PSD i-a scris premierului PSD de la vremea respective că nu existau bani pentru această promisiune din lege. La un an după ce sunt din nou la putere, PSD promite o valoare a punctului de pensie de doar 1745 de lei începând cu 2023. Doi ani mai târziu, PSD se laudă că ar da cu 130 de lei mai puțin decât legiferase cu doi ani în urmă.
  • PSD susține că nu poate să crească valoarea punctului de pensie din cauza procentului de 9,4% din PIB inclus în PNRR și că va renegocia acest prag cu UE. USR a arătat că pragul de 9,4% nu ar fi atins nici dacă punctul de pensie ar ajunge la 2.000 de lei. Motivul real pentru care PSD nu poate sau nu vrea să crească pensiile la nivelul promis de ei nu este nicidecum PNRR, ci cheltuirea banilor pe alte interese de partid decât onorarea promisiunilor electorale. În plus, Guvernul din care face parte ministrul PSDist al muncii și protecției sociale nu a depus nicio cerere de renegociere a PNRR, deși vorbește despre asta de 1 an.
  • PSD promitea eliminarea inechităților din sistemul public de pensii.
    • Inechitățile istorice din sistemul de pensii pot fi rezolvate doar prin recalcularea tuturor pensiilor. La un an după ce sunt din nou la putere, Ministerul muncii și protecției sociale condus de PSD cere Parlamentului prelungirea termenului de finalizare a bazei de date electronice, fără de care nu se poate începe recalcularea pensiilor, până în august 2023, deși trebuia să finalizeze activitatea până la finalul anului 2022. Așadar, inechitățile nu vor fi eliminate cel puțin până la finalul anului 2023, când PSD va fi la guvernare de 2 ani deja și va deține chiar și funcția de premier.
    • Felul în care PSD a aplicat sistemul de ajutoare financiare pentru pensionari, în 2022, a adâncit inechitățile din sistemul de pensii prin stabilirea unui prag fix și sume fixe de beneficii. În luna iulie s-au acordat 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei. Cei cu pensia de 2.000 de lei au avut venitul de 2.700 de lei, iar cei cu pensia de 2.001 lei au rămas cu venitul la acest nivel. Echitabil ar fi fost, așa cum a propus USR, ca toți pensionarii să beneficieze de o sumă suplimentară variabilă, astfel încât toți pensionarii să fi avut în acea lună un venit de cel puțin 2.000 de lei. Cei cu pensia de 1.900 de lei ar fi primit 100 de lei, iar cei cu pensia de 1.300 de lei ar fi primit 700 de lei.
  • PSD susține că e interesat de bunăstarea tuturor pensionarilor. Totuși, PSD nu și-a propus și, deci, nici nu a reușit să scoată toți pensionarii de sub pragul sărăciei. USR a arătat din 2021 cum toți pensionarii ar fi putut fi ridicați deasupra acestui prag cheltuind mai puține fonduri publice decât a făcut-o PSD care deține Ministerul muncii și protecției sociale. USR a inclus în PNRR obligația stabilirii unei formule de creștere a pensiilor care să fie previzibilă și să depindă cât se poate de puțin de factorul politic.
  • PSD promitea eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Același PSD, alături de PNL și UDMR, blochează însă în Parlament proiectul USR de lege de eliminare a acestora. Între timp, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost repuse în plată datorită inacțiunii coaliției conduse de PSD, dar ministrul muncii și protecției sociale de la PSD se preface că nu știe acest lucru.
  • PSD susține că nu vor introduce noi categorii de pensii speciale. Obligația aceasta a fost introdusă în PNRR tot de către USR. PSD blochează însă, alături de PNL și UDMR, proiectele USR de eliminare din legislație a pensiilor speciale ale aleșilor locali care, după multiple amânări, ar urma să intre în plată de la 1 Ianuarie 2023.
  • PSD afirmă că pensiile speciale ale militarilor și ale asimilaților acestora (polițiști, jandarmi, personal al serviciilor secrete) ar fi pensii ocupaționale. Acesta e motivul – pretext pentru care nu va reforma acest sistem. Pensiile ocupaționale sunt pensii administrate privat, din contribuția angajatorului, disponibile pe piața din România din anul 2022. Statul nu plătește asemenea contribuții militarilor sau asimilaților acestora. Pensiile militarilor și ale asimilaților lor sunt pensii speciale, atât modul de calcul, cât și vechimea minimă sau vârsta de pensionare fiind diferite față de cele din sistemul public de pensii.
  • PSD susținea că PNRR a fost elaborat în secret. Asta deși demnitarii săi, în frunte cu președintele PSD, au participat la dezbaterile publice din procesul de elaborare și au consultat documentele în timpul elaborării PNRR. Mai apoi, PSD a blamat includerea în PNRR a unor sume pentru consultanță. Ajunși la guvernare, ministrul PSD al muncii și protecției sociale a cheltuit 2 milioane de euro pentru consultanță pe reforma pensiilor speciale, dar nu face public documentul primit de la Banca Mondială, deși USR i-a solicitat acest lucru pe baza legilor accesului la informații publice.