USR: Prețurile la energie nu se fac din pix. PSD și PNL să explice românilor și companiilor ce se va întâmpla cu adevărat după 1 ianuarie 2023

USR: Prețurile la energie nu se fac din pix. PSD și PNL să explice românilor și companiilor ce se va întâmpla cu adevărat după 1 ianuarie 2023

După luni întregi în care și-au dovedit incompetența în gestionarea crizei facturilor la energie, luând tot felul de măsuri aberante, care doar au adâncit haosul, PSD și PNL aruncă pe piață, pe surse, noi cifre și noi variante de calcul. USR cere liderilor Coaliției sărăciei, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să prezinte public o variantă asumată, să explice românilor și companiilor ce se va întâmpla cu facturile lor de la 1 ianuarie 2023.

Prețul la energie nu poate fi stabilit aruncând cu zarul, antreprenorul român nu poate fi liniștit cu cifre aruncate pe surse, fără nicio consistență în spate. Guvernul PSD-PNL are de plătit furnizorilor multe miliarde de euro pe diferența dintre pretul de achiziție și prețul de vânzare al energiei electrice. Brusc, ne spun că de la 1 ianuarie vom avea un preț mai mic și statul nu va mai compensa nicio diferență. Cum se va întâmpla asta cât timp România nu are suficientă energie? Cum, după ce vor vinde o bună parte din energia României cu 0,68 lei, 0,8 lei și 1 leu, pe restul puțin rămas, pe care se bate toată piața, vor ține prețul de 1,3 lei, necompensat? Cum va funcționa asta în timp ce producătorii au vândut deja în avans energia pe alte prețuri? Nici ei nu știu, dar dau iarăși cu zarul să ne arate că joacă țara asta în continuare la barbut”, declară Radu Miruță, deputat USR și membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Ce au aruncat PSD și PNL în spațiul public sunt măsuri care nu vor funcționa. Acum, exact ce spune Marcel Ciolacu că nu vrea să se întâmple exact asta se va întâmpla: niște băieți deștepți vor câștiga niște profituri enorme. Trebuie să înțelegem un simplu adevăr economic: nu ai cum să plafonezi prețuri de import. În momentul în care ești dependent de importurile de energie nu poți controla prețurile. Din ce am văzut, vor să facă un sistem centralizat de achiziție, prin OPCOM, prin care să forțeze practic mâna producătorilor să vândă 80% din producție la un preț de 450 de lei/MWh, ceea ce va produce și mai mare haos și mai multă impredictibilitate, într-o perioadă în care singura soluție pentru ieșirea din criză este încurajarea producției. Din păcate, PSD și PNL nu au înțeles nimic din ce s-a întâmplat cu măsurile pe care le-au luat până acum pe piața de energie și pe piața lemnelor”, afirmă Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Dacă voiau să ajute și mediul privat, și consumatorul casnic, să fie toți protejați de prețurile în creștere și, în același timp, să aibă suficientă energie, PSD și PNL aveau la îndemână soluțiile propuse de USR, soluții simple, care au fost aplicate cu succes de alte țări europene.

Printre ele: eliminarea taxelor din facturile de gaz și energie, reducerea TVA la 5%, vouchere de 1.000 de lei pentru consumatorii vulnerabili, credit fiscal pentru companii și reducerea taxării muncii.