USR a depus în Parlament legea responsabilității în energie, care interzice scoaterea din sistemul energetic a unei capacități de producție pe huilă sau lignit înainte ca o altă sursă să-i ia locul

USR a depus în Parlament legea responsabilității în energie, care interzice scoaterea din sistemul energetic a unei capacități de producție pe huilă sau lignit înainte ca o altă sursă să-i ia locul

Deputații USR Cristina Prună și Radu Miruță au depus în Parlament, miercuri, legea responsabilității în energie, care interzice scoaterea din sistemul energetic românesc a unei capacități de producție pe huilă sau lignit înainte să fie înlocuită cu o altă sursă, care să poată produce cel puțin aceeași cantitate de energie electrică.

Propunerea vine în contextul în care PSD și PNL au votat, marți, pentru închiderea carierelor de cărbune din România, ceea ce va duce la închiderea unor termocentrale importante care ard huilă și lignit, chiar dacă România înregistrează un deficit important de producție, într-o perioadă de criză energetică. PSD și PNL au respins toate amendamentele prin care USR a încercat să păstreze această producție importantă de energie, invocând în sprijinul votului lor o falsă nevoie de a îndeplini un jalon din PNRR.

„România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, iar actuala coaliție PSD-PNL se joacă cu soarta românilor. Înainte de închiderea unor capacități energetice pe bază de huilă sau lignit, e nevoie să fie stabilită o condiție esențială: niciun MW retras din funcțiune până nu avem o capacitate nouă care să îi ia locul și să producă cel puțin aceeași cantitate de energie. Investițiile în sectorul energetic lipsesc cu desăvârșire din cauza incompetenței actualului ministru și a balamucului legislativ promovat de coaliția de guvernare. Miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite. Nu au terminat nici până astăzi centrala de 430 MW de la Iernut, deși am primit promisiuni la fiecare 6 luni. Cerem responsabilitate din partea politicienilor puterii și să nu se joace cu securitatea energetică a României”, a declarat deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

„Pentru că România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net, pentru că doar în 3 ani România a închis 25% din capacitățile de producție de energie electrică, dar și pentru că utilizarea energiei pe bază de cărbune este una dintre puținele soluții raționale în momentele de criză energetică, am depus astăzi proiectul de lege a responsabilității în energie. Acesta prevede un lucru simplu: nu pot fi retrase din Sistemul Energetic Național unități de producție a energiei electrice pe bază de huilă sau lignit dacă nu au fost puse în funcțiune anterior noi capacități de producție a energiei electrice din orice altă sursă, care să producă într-un an calendaristic echivalentul mediei energiei produse în ultimii 3 ani de sursa care este retrasă”, a declarat deputatul Radu Miruță.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte legea responsabilității în energie, deoarece industria energetică din România suferă din cauza schimbărilor legislative nocive din ultimul an și a lipsei investițiilor în acest sector strategic.