USR îl cheamă la Comisia de mediu pe ministrul Tanczos Barna

USR a trimis o solicitare pentru ca ministrul Tanczos Barna să vină în fața parlamentarilor din Comisia de mediu și echilibru ecologic, pentru a da explicații despre întârzierile înregistrate în derularea programelor gestionate de Ministerul Mediului și implicarea instituției în criza energetică.

USR așteaptă de doi ani ca Ministerul Mediului să accelereze reformele din domeniul protecției mediului. Ministrul Tanczos Barna mai mult le-a blocat până acum. Programul Casa Verde Fotovoltaice se mișcă extrem de greu. Ministrul Tanczos Barna dă vina pe cetățeni că nu sunt implicați, dar 44.000 de cereri de finanțare depuse nici măcar nu sunt analizate, de mai bine de șase luni. Au fost analizate doar în jur de 5.000 de cereri. În plină criză energetică, nu-i lasă pe români să producă energie. Sistemul garanție-returnare a ambalajelor trebuia și el să fie gata într-un an de zile, s-a cerut o amânare cu un an. Cât despre plafonarea prețului la lemne, am atenționat dinainte că va crea probleme, inclusiv va spori cantitatea de lemn de pe piața neagră. USR a propus vouchere pentru persoanele defavorizate, dar ministrul Tanczos Barna merge în continuare cu soluții greșite. Pentru toate aceste motive, dar și altele, îl așteptăm pe ministrul Mediului la comisie să dea explicații”, declară Adrian Giurgiu, deputat USR.

Pe lista de restanțe a ministrului Mediului se numără și programele Casa eficientă energetic (în decembrie 2021 a fost suspendată depunerea de noi solicitări și nici până azi nu a fost reluată) și Rabla local (amânat de două ori în două luni, acum nu se știe când va fi lansat).

Românii au nevoie de predictibilitate, mai ales acum în plină criză energetică și economică, iar ministrul Tanczos Barna trebuie să prezinte, urgent, soluții pentru deblocarea programelor și reformelor de mediu.