În plină criză energetică, PSD și PNL închid minele din România  fără să pună alte capacități în loc

În plină criză energetică, PSD și PNL închid minele din România fără să pună alte capacități în loc

Astăzi la ședința de plen a Camerei Deputaților coaliția PSD-PNL se pregătește să adopte proiectul de ordonanță a decarbonizării sistemului energetic românesc într-un mod mult mai restrictiv decât a cerut Comisia Europeană și a fost asumat de către România. În timp ce în spațiul public susțin, doar pe vorbe, că își doresc ca România să devină independentă energetic și cu ajutorul cărbunelui, la vot demonstrează exact opusul.

USR a propus o serie de amendamente care respectă acordurile deja încheiate cu reprezentanții Comisiei Europene, dar care presupun ca închiderea minelor si a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție. Amendamentele USR au fost respinse.

Așa cum arată legea acum, PSD și PNL închid capacități de producere a energiei electrice înainte să puna ceva în loc și doar ne spun că “vom face”, dar nu vor să își asume asta prin lege, așa cum USR a insistat. Vom reintroduce astăzi la plen amendamentele USR, cu speranța că PSD și PNL vor avea decența să voteze în interesul României, nu doar al calculelor meschine de partid”, explică deputatul USR Radu Miruță.

Nimeni nu ne interzice să închidem ce avem doar după ce punem ceva în loc, dar PSD și PNL exact asta fac și mint că acesta este un jalon PNRR. Putem bifa jalonul și dacă trecem în lege obligativitatea închiderii doar după ce o nouă capacitate de producție a fost pusă în funcțiune.

Mai mult, în contextul crizei energetice, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru a deschide noi capacități de producție, bani pe care Guvernul trebuie să se ocupe să îi atragă.