Cum putem avea o pensie de 6.800 de lei net pe lună?

Cum putem avea o pensie de 6.800 de lei net pe lună?

În Pilonul I, un român care are salariul mediu toată viața va primi o pensie de 1.586 de lei. În Pilonul II, același român, cu aceleași contribuții, ar avea o pensie de 6.800 de lei. Și nu este o pensie specială. Este o pensie contributivă care nu depinde cu nimic de factorul politic. Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, demonstrează cu cifre cum pierd românii banii plătiți drept contribuție la pensie și cum ajung să fie dependenți de pixul politicienilor.

Tot concursul între PSD și PNL de care crește mai mult punctul de pensie ne face să uităm că, de fapt, tot sistemul de pensii este problema. Dacă statul tot ne ia 25% din salariu o viață întreagă „pentru pensii”, nu merităm oare pensii care să nu mai depindă de mila politicienilor? Ca să realizăm amploarea dezastrului, din totalul contribuțiilor la pensie, românii rămân cu doar 21% din bani. Nu punctul de pensie trebuie modificat, ci sistemul de pensii. Cum? Singura soluție pentru a avea o pensie decentă este accelerarea mersului către pilonul 2. În România pensia majoritară este cea din pilonul 1, de stat. Pilonul 1 funcționează ca o schemă piramidală. Contribuțiile pe care le plătim merg doar ca să achite pensiile în plată azi. Este total nesustenabil”, declară Claudiu Năsui.

Cifre concrete:

* Pilonul I, pensia de stat: un român mediu (care are salariul mediu toată viața) va primi o pensie de 1.586 de lei.

* Pilonul 2: același român mediu, cu aceleași contribuții, ar avea o pensie de 6.800 de lei.

Concluzie: În Pilonul I, românul mediu nu primește înapoi decât 21% din tot ce cotizează.

Iar pensia depinde de pixul politicienilor. Așa că avem concursul partidelor de care crește mai tare pensiile. Tot sistemul creează deficit și inflație. Degeaba cresc partidele pensiile cu 20%, dacă prețurile cresc cu 40%. Politicienii știu adevărul, dar nu le pasă. Preferă să joace în acest teatru absurd. Motivul pentru care statul ne ia atâția bani este ca să acopere ceea ce numește datoria inter-generațională. Adică, pensiile în plată. Există soluții ca să rezolvăm odată această problemă și să accelerăm mersul către pilonul 2, ca să putem avea pensii decente. Putem să ducem veniturile din gazele din Marea Neagră tocmai către plata acestei datorii. Sau veniturile din redevențe. Sau atâtea alte venituri care ar putea fi folosite pentru a rezolva în mod durabil problema pensiilor, în loc să se ducă în găuri negre. Gândirea pe termen scurt omoară România. Putem avea pensii bune, nespeciale, contributive și care nu depind de clasa politică. Dar pentru asta trebuie o clasă politică care nu își vede doar propriul interes și buzunar. Interesul politicienilor este ca pensionarii să depindă de pixul lor. Să poată ei decide dacă mai dau ceva și cui. Asta în timp ce ei își asigură pensii speciale pentru ei și categoriile de care au nevoie”, mai precizează Claudiu Năsui.