Lege pentru transparență în primării:  dezbateri publice la cererea a trei cetățeni în cazul proiectelor importante

Lege pentru transparență în primării: dezbateri publice la cererea a trei cetățeni în cazul proiectelor importante

Senatorii USR Silvia Dinică, Remus Negoi și Andrei Postică au depus o inițiativă legislativă care obligă autoritățile locale ca, în cazul proiectelor importante, să organizeze dezbateri publice dacă cel puțin trei cetățeni solicită acest lucru.

„Consultarea publică trebuie să devină o practică și o normalitate în comunitățile din România. Cetățenii au dreptul de a-și expune părerile pentru tot ceea ce este important și are efect asupra comunităților acestora. Dacă putem înființa un partid cu trei cetățeni, credem că o dezbatere publică poate fi cerută și de cetățenii comunităților din care fac parte”, susține senatorul USR Andrei Postică.

Inițiativa modifică Art.7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică astfel încât autoritatea publică să fie obligată să supună dezbaterii publice proiectele de act normativ în cazul în care acest lucru a fost cerut în scris de către minimum trei cetățeni cu drept de vot, o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

„Sunt sute de sate și comune în care nu sunt ONG-uri care să ceară dezbateri publice pe lucruri care sunt importante pentru acele comunități. De aceea, implicarea cetățenilor în actele decizionale ale administrației publice, prin informarea acestora asupra proiectelor supuse dezbaterii și prin accesul acestora în cadrul ședințelor de consultare publică, reprezintă un act necesar în dezvoltarea societății”, explică senatoarea Silvia Dinică.

În acest moment, autoritățile publice trebuie să organizeze consultări publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

„Părerile cetățenilor trebuie să conteze! Dacă trei cetățeni cu drept de vot pot cere o dezbatere publică pentru proiectele importante pentru comunitate, va crește și dorința de implicare în viața propriei comunități, luând parte la deciziile importante”, crede senatorul USR Remus Negoi.