Ministrul Ligia Deca îl vrea premiat lunar, cu peste 7.500 de lei, pe groparul energiei Anton Anton

Ministrul Educației, Ligia Deca, continuă politica de premiere a politrucilor începută de predecesorul său Sorin Câmpeanu.

Ministrul Educației l-a propus pentru a i se acorda indemnizație de merit pe viață pe fostul ministru Anton Anton, groparul energiei și unul dintre cei mai incompetenți miniștri din Cabinetul Dăncilă. În ședința de astăzi a Comisiei pentru acordarea indemnizațiilor, doar USR și reprezentantul Uniunii Arhitecților din România s-au opus.

Anton Anton a fost ministrul Energiei în guvernul Dăncilă. Și lui îi datorăm criza energetică din țară. Nu a făcut nimic pentru ca România să devină mai independentă din punct de vedere energetic. Drept răsplată, PSD-PNL au propus, prin intermediul ministrului Educației, să i se dea câte 7.650 lei lunar, drept mulțumire pentru moștenirea lui. Domnule Klaus Iohannis, ce se întâmplă este strigător la cer, dar și penibil. Românii nu își pot plăti facturile, țara este în criză energetică, iar doamna ministru Deca vrea să-l premieze lunar pe Anton Anton, groparul energiei”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

Anton Anton a fost propus pentru a primi indemnizație de merit pe viață și de ex-ministrul Sorin Cîmpeanu, în luna mai 2022, dar deputatul USR Iulian Bulai a reușit atunci să împiedice acest lucru, argumentând că indemnizațiile, gândite să recompenseze realizări deosebite în anumite domenii, nu trebuie să fie transformate în sinecuri pentru politruci.

Tot în mai, Iulian Bulai s-a opus ca ÎPS Andrei Andreicuț, semnatar al unui angajament de colaborare cu fosta Securitate, să beneficieze pe viață de indemnizație de merit.

Indemnizațiile de merit, stabilite prin Legea nr. 118/2002, ar trebui să se acorde „personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului”.

Nominalizările sunt înaintate anual de Academia Română, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului, iar beneficiarii sunt stabiliți de Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit, compusă din președintele Academiei Române, președinții comisiilor de cultură și ai comisiilor de muncă de la Senat și de la Camera Deputaților, ministrul Culturii, ministrul Educației, ministrul Tineretului și Sportului, președinții uniunilor de creație recunoscute de Asociația Naționala a Uniunilor de Creație.