USR propune două proiecte de lege pentru mămici

USR propune două proiecte de lege pentru mămici

Deputatele USR Oana Murariu și Oana Țoiu, împreună cu senatoarea USR Silvia Dinică, au depus două proiecte de lege care vin în sprijinul mămicilor.

Primul proiect vizează corectarea greșelii statului în cazul mămicilor nesalariate, antreprenor sau cu meserii liberale care au solicitat în perioada pandemiei concediu de risc maternal. La momentul respectiv, Casa Națională de Asigurări de Sănătate le-a analizat dosarele și le-a acordat aprobările necesare. Acum, la aproape doi ani, CNAS spune că a făcut o eroare și le cere banii înapoi. În plus, li se recalculează și indemnizația de concediu pentru creșterea copilului care se plătește lunar timp de doi ani.

Cel de-a doilea proiect de lege prevede ca și femeile care nu sunt salariate, ci activează în domeniul antreprenoriatului sau au meserii liberale și contracte facultative încheiate cu CNAS, să poată beneficia de concediu de risc maternal dacă apare acest risc pe timpul sarcinii.

Am pregătit un proiect de corectare a greșelii statului deoarece este inadmisibil să se răzgândească pe spatele mămicilor, care au folosit banii într-o perioadă de criză, când aveau mai mare nevoie. Normal este ca statul să-și asume eroarea și să suporte consecințele, nu să dea vina pe cetățean. Al doilea proiect, pe lângă sprijinul direct acordat femeilor, încurajează și antreprenoriatul. În lipsa unei susțineri din partea statului, decizia de a începe o afacere pe cont propriu nu este luată ușor de femei, mai ales când se gândesc la familie, la a avea și crește copii”, declară deputata USR Oana Murariu.

Dintre cele peste 1 milion de firme din România, astăzi 594.085 au fondator sau acționari femei și o parte dintre ele au ales să plătească facultativ asigurarea de sănătate, dar când aveau nevoie de concediu de risc maternal fie li s-a dat și apoi au fost abuziv sancționate de ANAF, fie nu au primit. De la antreprenori și antreprenoare, statul nu poate doar cere fără să ofere, au dreptul la serviciile de asigurare pentru care au plătit și reparăm asta cu pachetul de legi depuse astăzi alături de colegele mele, în ziua angajamentului la nivel înalt pentru echilibru de gen. Avem nevoie de voturile lor să corectăm asta, nu doar de declarații și mărțișoare”, afirmă deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială.

Cele două proiecte de lege vin în ajutorul unei categorii pe care o neglijăm adesea în România, tinerele mame cu o carieră. Corectăm nedreptăți la care au fost supuse și deschidem plasa de ajutor social spre mai multe ocupații”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

Egalitatea de gen și susținerea femeilor, din toate punctele de vedere, reprezintă preocupări permanente pentru parlamentarii USR și se concretizează în diferite inițiative legislative.