Inițiativă USR: cei care nu depun în termen declarațiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale Ministerului Finanțelor să nu fie sancționați

Inițiativă USR: cei care nu depun în termen declarațiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale Ministerului Finanțelor să nu fie sancționați

Senatorii USR Anca Dragu, Claudiu Mureșan și Narcis Mircescu au depus o inițiativă legislativă care propune nesancționarea contribuabililor care nu depun în termenele stabilite declarațiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale Ministerului Finanțelor, cu condiția ca declarațiile respective să fie depuse în termen de 30 de zile calendaristice de la termenul legal de depunere.

Suplimentar, inițiativa legislativă abrogă prevederea potrivit căreia organele fiscale pot sancționa contravențional contribuabilii care nu își depun declarațiile la termenele legale, prin excepție de la regula generală impusă prin  Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare, în termen de cinci ani de la data săvârșirii faptei.

În prezent, contribuabilii care nu depun la timp declarațiile fiscale sunt sancționați, chiar în situația în care această întârziere a fost cauzată de structurile Ministerului de Finanțe.

„Este un tratament inuman pe care îl aplică ANAF exact celor pe care trebuie să îi sprijine! În ultimii ani, situația s-a înrăutățit, iar programul de modernizare a instituției a fost abandonat încă din 2018. Dacă statul nu dă posibilitatea completării și depunerii declarațiilor în condiții civilizate, nu poate avea dreptul de a aplica amenzi, de a vâna companiile care nu reușesc să se conformeze din vina statului. Această inițiativă legislativă reprezintă un sprijin acordat celor care muncesc și care ajung să fie pur și simplu hăituiți de statul român prin ANAF”, explică Anca Dragu.

„Antreprenorii trebuie susținuți, iar relația lor cu statul trebuie să fie una corectă. Aceasta inițiativă vine în sprijinul contribuabililor, care nu vor putea fi vânați de ANAF pentru greșeli care nu le sunt imputabile”, arată Narcis Mircescu.

„Proiectul pe care l-am depus astăzi își dorește să repare o anormalitate și o inechitate care se întâmplă atunci când contribuabilul este amendat, penalizat de către autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarațiilor fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de altă natură, neimputabile contribuabilului”, spune Claudiu Mureșan.

Probabilitatea de a transmite declarații eronate din cauza timpului scurt de întocmire a acestora este mai mare comparativ cu situația în care declarația este disponibilă la timp, poate fi testată și înțeleasă. În plus, în ultima perioadă, serverele ANAF, pe care trebuie depuse declarațiile electronice, au avut timpi lungi de nefuncționare sau funcționare deficitară, în special în perioadele de dinaintea termenelor de depunere. Amenzile contravenționale aplicate pentru neîndeplinire la termen a obligațiilor declarative variază între 1.000 de lei și câteva zeci de mii de lei.