Coaliția PSD-PNL refuză depolitizarea conducerii școlilor și inspectoratelor școlare

Coaliția PSD-PNL refuză depolitizarea conducerii școlilor și inspectoratelor școlare

Deputații PSD, PNL și UDMR au respins, astăzi, proiectul USR de depolitizare a conducerii școlilor și inspectoratelor școlare.

Proiectul USR modifică Legea educației naționale în sensul introducerii unei incompatibilități între funcțiile de conducere din cadrul școlilor, inspectoratelor școlare și unităților conexe și calitatea de membru în organele de conducere ale filialelor teritoriale ale partidelor.

Oricine a trecut prin sistemul de învățământ românesc, în care numiții se schimbă odată cu aleșii, ar fi trebuit să voteze proiectul USR. Când se schimbă majoritatea parlamentară se schimbă și inspectorii școlari, apoi directorii de școli, pentru că, de foarte multe ori, criteriul real după care sunt înscăunați este apartenența politică. Propunerea USR este simplă: inspectorii și directorii să nu fie în conducerea organizațiilor teritoriale ale partidelor, să se concentreze pe o singură activitate. Sau în politică sau în educație. PSD și PNL au ales, astăzi, ca politica să sufoce în continuare învățământul”, declară deputatul USR Andrei Miftode, membru în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților.

După votul din Cameră, proiectul intră în dezbaterea Senatului și ne exprimăm speranța ca parlamentarii PSD, PNL și UDMR să înțeleagă, măcar în ultimul ceas, că este nevoie de diminuarea influenței politicului în decizia școlii, ceea ce va duce la creșterea responsabilității decizionale și un grad sporit de profesionalizare în învățământ.