USR cere respectarea legii și numirea conducerii ANRE prin procedură parlamentară. Prelungirea mandatelor prin OUG aruncă în aer piața de energie

USR cere respectarea legii și numirea conducerii ANRE prin procedură parlamentară. Prelungirea mandatelor prin OUG aruncă în aer piața de energie

USR cere convocarea de urgență a ședinței Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului și declanșarea procedurilor de selecție pentru noi membri în conducerea ANRE, în condițiile în care expiră patru mandate, iar Guvernul vrea să le prelungească prin ordonanță de urgență.

Din cauză că nu și-au împărțit încă funcțiile bănoase, coaliția condusă de Ciucă și Ciolacu vrea să arunce efectiv în aer piața de energie și o face intrând cu bocancii în lege. Potrivit legii, membrii Comitetului de Reglementare al ANRE trebuie numiți de Parlament. Prelungirea mandatelor prin ordonanță de urgență poate reprezenta un pericol la adresa sistemului energetic național, pentru că orice decizie va lua ANRE după 23 octombrie se poate lovi de nulitate în instanță. Guvernul nu poate justifica urgența în acest caz și se poate ajunge la un conflict de natură constituțională.

„PSD și PNL bagă încă o dată foarte adânc mâna în buzunarul românilor. Cum fac asta? Comit o ilegalitate: astăzi, pe ordinea de zi a ședinței de guvern, este o ordonanță de urgență prin care Guvernul dorește să prelungească mandatul președintelui, al unui vicepreședinte și a doi membri din comitetul de reglementare al ANRE. Practic, acest lucru înseamnă că doresc să-și țină în funcție pilele, care sunt plătite regește cu mii de euro pe lună (președintele ANRE are chiar 12.000 de euro pe lună). Această instituție, în plină criză energetică, nu apără interesele consumatorilor, nu apără interesele pieței de energie, ci, dimpotrivă, ia decizii împotriva lor. Și să nu uităm că orice decizie pe care ANRE o ia are influență asupra facturilor pe care românii le plătesc la energie și asupra facturilor pe care industria românească le plătește, care vedem că a început să se închidă pe bandă rulantă“, a declarat deputatul USR Cristina Prună.

USR subliniază că este de neînțeles riscul la care coaliția PSD-PNL-UDMR supune sistemul energetic național și piața de energie, în condițiile în care cele trei partide au majoritate confortabilă în Parlament și pot urma procedurile legale de numire a conducerii ANRE, chiar în scurtul timp rămas până la expirarea mandatelor celor patru membri. Guvernul nu are, potrivit legii, competențe pe numnirea condcuerii ANRE, iar coaliția nu face astfel decât să trateze Parlamentul ca pe o instituție inutilă.

Un mesaj pentru PNL și PSD: Dacă nu mai au experți care să se ocupe de piața de energie, USR are acești experți. Ne consultăm în mod constant cu experți independenți din piață, oameni care înțeleg cum funcționează piața de energie, ce trebuie să faci ca să acționezi în interesul consumatorilor, nu mai avem nevoie de oameni care sunt numiți nu pe bază de CV, ci pe bază de CV de fotomodel și alte aberații pe care le-am văzut și astfel de oameni care au ajuns în funcții la ANRE. Astăzi, USR depune – și a făcut o cerere către președinții celor două camere – să convoace Biroul Permanent reunit și să pună pe ordinea de zi demararea procedurii de selecție a celor patru membri din comitetul de reglementare al ANRE. Aceste mandate expiră pe 23 octombrie, astăzi este data de 19 octombrie, deci avem încă timp să facem acest lucru transparent, în mod legal, nu să ținem în funcții oameni care și-au dovedit limitele”, a precizat Cristina Prună.