Curtea Constituțională, sesizată pe modificările prin care PSD-PNL facilitează acapararea proprietăților

Curtea Constituțională, sesizată pe modificările prin care PSD-PNL facilitează acapararea proprietăților

Deputații USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe modificările aduse Legii cadastrului de coaliția PSD-PNL, modificări prin care sunt puse în pericol proprietățile românilor.

Sub acoperirea unuia dintre cele mai importante proiecte naționale, Cadastrul General, coaliția PSD-PNL a constituit în ultimii ani multe instrumente la îndemâna primarilor și a clientelei locale prin care se pot acapara proprietăți imobiliare. Prin modificarea de care vorbim azi, procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în Cartea Funciară a posesiei și mai apoi a proprietății, ar putea fi semnat de oricine folosește terenul, fie chiar chiriaș sau comodatar, chiar și în contra intereselor proprietarului.  Astfel de prevederi relativizează grav proprietatea din România și creionează un context în care nu pot decât să vă recomand să vă verificați permanent cărțile funciare și limitele proprietăților”, declară deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Este necesară mărirea ritmului de cadastrare a proprietăților și observăm că de la 250 s-a redus la 120 numărul de localități, care să fie alese de președinții de consilii județene pe criterii subiective și lipsite de transparență. Accelerarea cadastrării duce la absorbția de fonduri europene atât din perioadele de programare, cât și din PNRR, fapt care contribuie la bunăstarea tuturor comunităților locale și creșterea veniturilor populației. În momentul de față ar fi trebuit incluse în proiect peste 1.200 de localități ca să vorbim de finalizarea procesului, și nu 120, fapt care înseamnă în realitate o întârziere de peste 10 ani”, afirmă deputatul Antonel Tănase, membru al Forța Dreptei.

Printre argumentele invocate în sesizarea depusă la CCR se numără încălcarea flagrantă a art. 44 din Constituția României, referitor la dreptul de proprietate privată.

Concret, printr-o modificare adusă art. 41 alin. (3) lit. c) punctul (i) din Legea cadastrului, au fost introduse ca subiecți care pot încheia procesul-verbal de vecinătate persoane care nu au nici reprezentarea situației de fapt (din teren), nici pe aceea a situației de drept – istoricul proprietății, al hotarelor etc., conducând la înregistrări în cartea funciară mai mari cu mai mult de 15%, fără limită superioară, decât suprafața deja înscrisă, în temeiul actelor.

În sesizare este invocată și încălcarea principiului bicameralismului, în condițiile în care proiectul de modificare a Legii cadastrului și publicității imobiliare a fost amendat în Camera Deputaților într-o asemenea manieră încât sunt diferențe majore de conținut juridic între forma ieșită din Senat și cea adoptată de Camera Deputaților. Atât de mari sunt diferențele încât se poate spune că s-au discutat două proiecte de lege total diferite.