Cristian Ghinea reacționează la ultimele declarații ale ministrului Boloș despre transparența PNRR

Cristian Ghinea reacționează la ultimele declarații ale ministrului Boloș despre transparența PNRR

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de politici publice al USR și negociatorul PNRR, reacționează la ultimele declarații ale ministrului Boloș despre transparența PNRR și îl somează să publice, chiar astăzi, așa-zisele „anexe secrete” pe care reprezentanții coaliției PSD-PNL le tot invocă în ultimele zile, precum și alte documente legate de PNRR.

Ministrul Marcel Boloș a declarat, astăzi, că partea de corespondență dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministerele de linie, respectiv observațiile Comisiei Europene este „în acest moment secret de serviciu”, dar că ea poate fi desecretizată dacă Parlamentul consideră. Același ministru a recunoscut că PNRR se află pe pagina MIPE, dar a susținut că „sunt anumite anexe care nu se află acolo”.

Nu există nicio anexă nepublicată la PNRR, Marcel Boloș bate câmpii. Dacă există, să o publice imediat. Are toată corespondența acolo, toate documentele acolo. Trebuie să fii tare tolomac să crezi că pleacă cineva cu PNRR-ul secret acasă. E foarte logic: dacă Ghinea a decis când era ministru ceva, Boloș care e ministru pe același portofoliu poate decide invers. Nu există nici o anexă secretă, dar, dacă el crede că are așa ceva, să o publice AZI! Corespondența cu Comisia Europeană nu este publică prin natura ei, așa a fost mereu și așa este și azi. Am reglementat atunci circuitul oficial al hârtiilor care nu erau oricum publice, la cererea Comisiei Europene, care era siderată de cum interpreta PSD comentariile sale”, declară Cristian Ghinea. 

Fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene îi cere lui Marcel Boloș să publice și comentariile Comisiei Europene la pdf-ul electoral din decembrie 2020 trimis de Marcel Boloș și la penibilitățile incluse de el pe tema irigațiilor.

Și dacă tot l-a apucat transparența, îl somez să publice răspunsurile Comisiei de ACUM privind cererile de «optimizare» a PNRR. Îl mai somez să publice infograma MAE legată de întâlnirea sa cu Margrethe Vestager. A zis că pleacă la Bruxelles să schimbe PNRR la pensii speciale, să vedem ce a reușit. Dacă nu o publică Boloș, o poate publica Ciolacu – infogramele de după întâlnirile miniștrilor cu Comisia ajung și la șefii Parlamentului. Marcel Boloș nu are nevoie de decizie a Parlamentului pentru a publica TOT, o poate face imediat și îl somez să o facă. De altfel, a primit ieri o cerere pe legea 544 să publice și comentariile Comisiei pe Programele Operaționale. Marcele, nu te ascunde după fustele Parlamentului, publică TOT imediat”, mai declară Cristian Ghinea.