USR: În timp ce românii mor cu zile în spitale, Rafila blochează aplicarea legii „Stop nosocomiale”

USR: În timp ce românii mor cu zile în spitale, Rafila blochează aplicarea legii „Stop nosocomiale”

USR îi solicită ministrului Alexandru Rafila adoptarea, de urgență, a normelor de aplicare pentru legea „Stop nosocomiale”, lege care poate duce la salvarea multor vieți în România. Dacă nu este capabil sau nu găsește timp, între plimbările sale prin locuri exotice, Alexandru Rafila să plece din fruntea Ministerului Sănătății.

Zilnic, în România mor oameni cu zile din cauza infecțiilor intra-spitalicești. Vestea bună ar fi că avem bani europeni ca să reducem acest risc și o legislație dedicată siguranței pacientului încă din ianuarie 2021. Problema e că avem și un leneș incompetent care blochează și banii, și legislația. Pentru că fără legislație nu putem cheltui banii. Numele leneșului incompetent e Alexandru Rafila. Și, din păcate, e ministrul Sănătății în România. Știți ce face domnul Rafila când nu încearcă amânarea Planului Național de Combatere a Cancerului? Se face că nu vede cum infecțiile intra-spitalicești fac în continuare ravagii în spitalele din România. Domnule Rafila, plecați acasă. Nu sunteți nici harnic, nici competent, nici bineintenționat. Sunteți doar un politruc căruia îi place să se plimbe și să-și pună mâna la ochi când vede probleme. Noi, cei de la USR, vă cerem astăzi să respectați dreptul pacienților la siguranță și să vă dați demisia”, declară deputatul USR Tudor Pop.

Am ascultat, ieri, la Cluj-Napoca, timp de două ore, mame care au venit la un spital de stat din România, controlat de Ministerul Sănătății, cu copii sănătoși și au plecat cu ei în sicrie. În acest timp, domnul Rafila avea întâlniri, prin Cuba, cu reprezentanții Ministerului regiunii Caraibe. De fapt, domnul Rafila este într-o vacanță pe bani publici. Refuzul lui Alexandru Rafila să facă norme pentru o lege adoptată în consens de toate partidele este crimă cu premeditare și bătaie de joc la adresa tuturor românilor care mor prin spitale, inclusiv la adresa unui fost coleg de partid al ministrului Rafila, care a murit, în decembrie 2020, nu de COVID-19, așa cum a mințit statul român, ci de acinobacter luat din Spitalul Militar. Rafila ar trebui să demisioneze de pe planetă, nu doar de la Ministerul Sănătății, pentru cinismul de care dă dovadă”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Din ianuarie 2021, la inițiativa USR, România are o lege la standarde europene pentru prevenirea, combaterea și tratamentul infecțiilor intra-spitalicești sau nosocomiale.

Pe scurt, legea:

– Stimulează raportarea la nivel de spitale prin identificarea periodică a bacteriilor rezidente în secțiile din spital

– Obligă autoritățile locale și centrale să urmeze, fiecare în parte, măsurile legale pentru prevenirea și controlul IAAM în unitățile medicale subordonate

– Obligă fiecare unitate medicală să elaboreze și să actualizeze anual planurile de prevenire a IAAM și de utilizare judicioasă a antibioticelor

– Face obligatoriu screening-ul bacteriologic al pacienților înaintea intervențiilor chirurgicale sau invazive

– Schimbă structura spitalelor de categorie I, astfel încât să aibă capacitatea de a izola pacienții infectați sau colonizați pentru a nu mai plimba infecțiile dintr-un salon în altul

La o interpelare a parlamentarilor USR, Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila a justificat lipsa normelor de aplicare astfel: „emiterea unui astfel de act normativ presupune un vast proces de documentare în vederea elaborării și cuprinderii cvasi-totalității situațiilor existente care, până în prezent, nu este finalizat”.