Mai mulți bani pentru școli: USR a depus o inițiativă legislativă pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul venit pentru școli

Mai mulți bani pentru școli: USR a depus o inițiativă legislativă pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul venit pentru școli

Senatorul USR Ștefan Pălărie: O școală de 1000 de elevi ar putea să aibă și 20.000 de euro în plus anual din aceste venituri.

Școlile ar putea beneficia de bani în plus, prin redirecționarea impozitului de 3,5% pe venit de către angajați sau prin sponsorizări de la firme.

Senatorii USR Anca Dragu, Ștefan Pălărie și deputatul Beniamin Teodosiu au depus o inițiativă legislativă care vizează extinderea și la școlile autorizate a categoriei de beneficiari pentru redirecționarea impozitului de 3,5% pe venit sau a sponsorizărilor efectuate de firme în baza legislației deja existente.

Inițiativa legislativă nu creează mecanisme noi, persoanele fizice și juridice putând redirecționa banii ca și în cazul ONG-urilor, ci doar extinde sfera beneficiarilor.

”Am găsit o cale de a aduce bani în plus pentru școli, fără a mai depinde de voința politică a cuiva. Mereu școala stă în pixul și dorința unui ministru numit politic. Mereu vedem că educația rămâne pe ultimul loc la alocarea din buget. Banii din 3,5% vor merge către investiții, reparații, dotări, consumabile sau servicii necesare. O școală de 1000 de elevi ar putea să aibă și 20.000 de euro în plus anual din aceste venituri”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie.

Inițiativa legislativă a USR reglementează clar procedura prin care Ministerul Educației comunică la ANAF lista unităților de învățământ autorizate sau acreditate, în așa fel încât contribuabilul sau plătitorul să poată opta cu privire la oferirea de sponsorizări sau redirecționări ale celor 3,5% din impozitul pe venit.

”Soluția e să implicăm cetățenii, să le dăm lor posibilitatea de a decide, responsabilizând și profesorii și părinții. În plus, asigurăm o sursă de finanțare pentru reparearea și dotarea școlilor cu echipamente moderne. De ce nu, am putea extinde și programul «masa caldă»  din acești bani”, a explicat senatoarea Anca Dragu.

În prezent, Codul fiscal permite redirecționarea a 3,5% din venit către entitățile nonprofit sau unitățile de cult înscrise în Registrul entităților/unităților de cult reglementat prin Ordin al Președintelui ANAF.

”Proiectul legislativ are ca scop susținerea finanțării educației prin adaptarea normelor fiscale, astfel încât sponsorizările către unitățile de învățământ să fie mai atractive pentru firme. România are cea mai mică alocare pentru educație din Uniunea Europeană, în timp ce avem mari probleme în ceea ce privește asigurarea accesului la educație și dotarea școlilor. Mulți părinți nu își permit să le asigure copiilor nici minimul rechizitelor școlare, astfel încât au nevoie de susținere”, a spus și deputatul Beniamin Todosiu.