USR cere vot în Senat pentru adoptarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”. Marți a fost convocată Comisia de constituționalitate a Senatului

USR cere vot în Senat pentru adoptarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”. Marți a fost convocată Comisia de constituționalitate a Senatului

Senatoarea USR Simona Spătaru, președinta Comisiei de constituționalitate din Senat, a convocat o ședință de comisie pentru marți, 18.10.2022, în vederea adoptării unui raport în privința inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice”, făcând de asemenea o solicitare în acest sens către Comisia juridică a Senatului.

Simona Spătaru a precizat că revizuirea Constituției este esențială, pentru a răspunde dorinței celor 1 milion de cetățeni care au semnat pentru a avea o clasă politică fără penali.

„Fac un apel către toate partidele pentru a continua această procedură. Am observat că la nivelul Camerei Deputaților deja au trecut două inițiative asemănătoare, dar, după cum vedem, legea se tot schimbă, pe când Constituția României este actul suprem, este ceea ce garantează cetățenilor că în Parlament nu se schimbă legea de pe o zi pe alta și nouă ne revine datoria de a accentua acest lucru, de a aduce dorința cetățenilor prin această inițiativă în atenția politicului și de a insista să fie votată”, a spus senatoarea USR.

USR a depus o solicitare și către Biroul Permanent al Senatului să urgenteze votarea inițiativei cetățenești. În adresă, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, arată că termenul de adoptare a raportului în Comisia de constituționalitate și în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări era 29 iulie 2020.

”Parlamentul României are obligația de a respecta și duce la îndeplinire în cel mai scurt timp voința cetățenilor, exprimată prin inițiativa de revizuire a Constituției. Tolerarea oricărei tergiversări în îndeplinirea acestei obligații nu ar putea fi interpretată altfel decât ca un refuz nejustificat de a dezbate și supune votului o inițiativă cetățenească perfect legitimă de revizuire a Constituției” se mai precizează în adresă.

USR, alături de societatea civilă, a strâns un milion de semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”, în urmă cu 3 ani, inițiativa fiind deja adoptată de Camera Deputaților.