Gata cu abuzurile, gata cu licitațiile măsluite! USR le cere lui Ciolacu și Ciucă demiterea de urgență a șefului AEP, trimis în judecată

Gata cu abuzurile, gata cu licitațiile măsluite! USR le cere lui Ciolacu și Ciucă demiterea de urgență a șefului AEP, trimis în judecată

USR cere președinților PSD și PNL să nu îl mai protejeze pe șeful AEP, trimis în judecată în decembrie 2021, și să înceapă procedurile de demitere a lui Constantin Mitulețu-Buică. Menținerea acestuia în funcție ridică semne de întrebare cu privire la buna și corecta desfășurare a alegerilor din 2024 și, implicit, reprezintă un risc pentru democrația românească.

Liderul de grup al deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat că partidul a depus solicitări către Birourile Permanente Reunite și către Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat pentru ca demiterea șefului AEP să fie pusă pe ordinea de zi, în baza deciziei Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 de a-l trimite în judecată pe Constantin-Mitulețu Buică.

Într-o democrație, Autoritatea Electorală Permanentă este un câine de pază. Noi avem o problemă, legată de președintele acestei Autorități Electorale Permanente. De aproape un an este blocată în Parlament adresa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3. Ce facem? Stăm cu un președinte al AEP, instituție în subordinea Parlamentului, trimis în judecată? Domnii Ciolacu și Ciucă pare că sunt de acord, noi spunem că este inacceptabil. Ce se întâmplă în AEP nu este deloc în regulă și pune în pericol democrația românească”, declară Ionuț Moșteanu.

În timp ce liderii PSD și PNL îl protejează, Constantin Mitulețu-Buică s-a apucat să facă o licitație pentru schimbarea sistemului informatic al Registrului Electoral, licitație care ridică mai multe semne de întrebare.

De unde urgența? De ce nu a fost derulată licitația acum doi ani? Termenul de implementare a contractului este de 14 luni. Or, depunerea ofertelor are ca termen luna noiembrie, ceea ce înseamnă că, fără contestații, contractul se va semna în decembrie și vom avea un sistem informatic nou exact în buza alegerilor din 2024, ceea ce este foarte periculos. Orice sistem informatic are nevoie de teste. Nu știm de ce au stat doi ani și s-au apucat acum, mai ales că, din informațiile USR, nu este nicio problemă cu vechiul sistem informatic. Îi cerem domnului președinte AEP să publice caietul de sarcini, să înțelegem evaluarea care a stat la baza demarării așa de târziu a acestei licitații. Dacă mai punem și întâlnirea pe care președintele AEP a avut-o acum un an și ceva cu domnul Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește procesele electorale, evenimentele recente capătă și mai multă greutate și se conturează și mai clar riscurile pentru democrația românească”, mai precizează liderul deputaților USR.

E nevoie de un președinte nou la AEP, e nevoie de garanții că procesele electorale din 2024 se vor desfășura corect.