USR: Eșecul Guvernului PSD-PNL – prețurile și ratele explodează cu până la 70%

USR: Eșecul Guvernului PSD-PNL – prețurile și ratele explodează cu până la 70%

USR avertizează că ratele românilor vor exploda în perioada următoare cu creșteri de 70%, după actualizarea indicelui IRCC. Principalul motiv de creștere a IRCC îl reprezintă inflația galopantă produsă de politica iresponsabilă a Guvernului.

IRCC este o invenție a guvernului PSD-PNL care nu oprește creșterea ratelor. Este doar un ROBOR întârziat cu 6 luni. Românii care și-au schimbat creditele din ROBOR în IRCC, atunci când a crescut ROBOR-ul, pentru că au văzut IRCC-ul mic, vor avea cea mai sumbră surpriză. Vor suferi și de creșterea ROBOR și de creșterea IRCC.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, trebuie să explice public ce are de gând să facă Guvernul. Cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică confirmă dezastrul în care coaliția PSD-PNL-UDMR împinge țara, în condițiile în care rata inflației a ajuns la un nivel record în ultimii 19 ani. În paralel, ratele la bănci cresc cu sute de lei de la lună la lună, în timp ce salariul mediu scade continuu și taxarea muncii tocmai a fost crescută de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Astfel, dacă de exemplu, în luna iulie rata pentru un apartament luat prin credit ipotecar era de 2.500 de lei (IRCC era la 1,86), în august a fost de aproximativ 2.700 de lei (IRCC 2,65), pentru ca din octombrie să fie de 3140 lei (IRCC 4,06), cu peste 610 lei mai mult!

Singura preocupare a vechii clase politice a rămas să crească încasările la bugetul de stat. Așa că sărăcesc toată populația ca să aibă ei bani la bugetul de stat. Mai mult, au hotărât și mărirea taxelor în timp de criză. Mai întâi au crescut taxele pe muncă. Acum cresc și taxele pe proprietate. E greu de îndurat acest lucru și imposibil de explicat rațional. Domnul Ciolacu zice că «nu mai suntem în comunism, deci creștem taxele». Ce poți să mai zici în fața acestui grad de analfabetism funcțional? Se gândesc doar la propriile burți”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Toate semnalele indică o înrăutățire a situației în următoarele luni dacă Executivul nu adoptă, de urgență, măsuri. Guvernul trebuie să reducă taxarea muncii. Nu se poate să fie bani pentru creșterile de pensii speciale, pentru PNDL-uri, pentru creșterile de salarii la stat, dar niciodată bani pentru reducerea taxării muncii, care este cea mai mare din toată Europa pe salariile mici.

USR cere Guvernului Ciucă să ia, de urgență, măsuri pentru apărarea puterii de cumpărare a românilor. Primele pe listă: reducerea cheltuielilor statului și reducerea taxării muncii.