Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată la Senat

Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată la Senat

Inițiativa legislativă privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată, astăzi, de Senat.

Proiectul depus de deputata USR Diana Buzoianu, lucrat transpartinic și depus alături de peste 160 de senatori și deputați din toate partidele democratice din România, prevede obligații concrete care să contribuie efectiv la lupta împotriva risipei alimentare. 

România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens” declară Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii.

Printre măsurile prevăzute în cadrul proiectului de lege se numără:

  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici.
  • Ministerul va publica, de asemenea, pe website-ul propriu, date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la 5 ani
  • Autoritățile administrației publice vor avea, pentru prima dată în legislație, obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare
  • Operatorii economici vor avea obligația să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare
  • Se vor stabili condiții mai puțin birocratice pentru organizațiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanțuri alimentare.