Pe urmele unui ministru secretos: USR face un maraton de transcriere pentru teza de doctorat a lui Lucian Bode

Parlamentari USR și voluntari transcriu teza de doctorat a ministrului Lucian Bode ca să poată fi consultată de toți românii și să poată fi supusă verificărilor antiplagiat.

În 2022, teza de doctorat a ministrului de Interne poate fi consultată doar la două calculatoare nelegate la nici o rețea, nu poate fi fotografiată, filmată sau înregistrată în niciun fel. Doar transcrisă literă cu literă. Oameni vigilenți sunt plătiți din bani publici să nu cumva să comiți actul de fotografiere. Noi, USR, considerăm că teza lui Bode poate fi o comoară ascunsă: e despre securitate energetică. Fiind doctorat acordat – mai ales că a coordonat-o rectorul academiei SRI -, suntem siguri că domnul Bode a extins cunoașterea umană în domeniul academic cercetat. Credem că lumea, Europa, omenirea are de învățat în aceste vremuri de restriște. Și că, oricum, Emilia Șercan ar trebui să aibă textul pentru o verificare de plagiat. Așa că organizăm Maratonul Cunoașterii: voluntarii USR vor merge să scrie cuvânt cu cuvânt. Nu vom publica textul, doar fragmente citate, concluziile pot fi de interes global, credem. Îl vom pune la dispoziție pentru verificare de plagiat”, declară Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.

Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului. Astăzi, am fost la Biblioteca Națională pentru a transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode. Împreună cu Cristian Ghinea și colegii de la USR Tineret”, precizează Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode – secretizată în prima instanță – se află doar la Biblioteca Națională a României. Din septembrie 2016, tezele de doctorat pot fi studiate doar de la două calculatoare și doar transcrise de mână. O situație absurdă și ridicolă.

Deputatul USR Iulian Bulai va cere o audiență la directorul Bibliotecii Naționale, domnul Adrian Cioroianu, pentru că nu este normal, într-o perioadă în care tot vorbim de digitalizare, să fie împiedicat prin orice mijloc accesul la informație, mai ales în condițiile în care cercetarea se face pe bani publici.