Coaliția PSD-PNL dă undă verde penalilor în avocatură

Coaliția PSD-PNL dă undă verde penalilor în avocatură

Bătăuși, traficanți și alte persoane condamnate pentru infracțiuni grave vor putea exercita profesia de avocat prin votul dat astăzi de deputații PSD, PNL și UDMR în plenul Camerei Deputaților. USR a cerut retrimiterea la comisie a proiectului de lege, dar coaliția PSD-PNL a refuzat. La votul final, USR a votat împotrivă și ia în calcul sesizarea Curții Constituționale.

PSD, PNL și UDMR au făcut, astăzi, alba-neagra între comisie și plen. În Comisia juridică a fost votat un amendament cuprinzător care interzicea persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni grave să mai exercite profesia de avocat. În plen, s-au sucit însă și au votat ca persoane care au săvârșite infracțiuni grave – spre exemplu, împotriva integrității corporale și a sănătății, împotriva libertății persoanei, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și altele – să poată exercita profesia de avocat. Nici infracțiunile prevăzute în legi speciale nu au fost prinse, așa că, sub pretextul punerii în acord cu deciziile Curții Constituționale, PSD și PNL nu au făcut decât să creeze niște portițe prin care să facă din avocatură coșul de gunoi al profesiilor juridice. Toți condamnații din toate profesiile juridice, inclusiv din magistratură, își vor găsi refugiul în avocatură, care este o profesie nobilă și ar trebui să fie respectată”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Au pus în raport un amendament civilizat pentru a-l schimba în plen, în ultimul moment. Chiar ne miram cum vor PSD și PNL să scoată penalii din avocatură, dar am constatat că nu vor asta. Am solicitat retrimiterea proiectului la comisie, spre a fi rediscutat, dar au refuzat și l-au votat pe repede-înainte”, precizează Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

În Comisia Juridică, USR a încercat să modifice proiectul astfel încât toate persoanele condamnate la închisoare pentru cel puțin un an, să fie considerate nedemne de a fi avocat. Propunerea a fost acceptată, dar, în ședința de plen, PSD, PNL și UDMR s-au gândit că trebuie să-i protejeze pe penalii care vor să devină avocați și au introdus o listă limitativă de infracțiuni (infracțiune contra vieții, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii și de război) a căror comitere să atragă imposibilitatea de a practica profesia de avocat.