Ghinea: Partidul Ciocoilor nu finanțează micii fermieri din bani europeni. Comisia Europeană reacționează la baronizarea banilor europeni pentru agricultură

Ghinea: Partidul Ciocoilor nu finanțează micii fermieri din bani europeni. Comisia Europeană reacționează la baronizarea banilor europeni pentru agricultură

În condițiile în care România are cel mai mare număr de ferme mici din Uniunea Europeană, ministerul Agriculturii, controlat din umbră de baronul PSD de Olt Paul Stănescu, favorizează fermele foarte mari în ceea ce privește subvențiile prin Planul Național Strategic, un fel de PNRR pentru agricultură. USR solicită Ministerului Agriculturii să țină cont de observațiile Comisiei Europene și să refacă sistemul de subvenții astfel încât fermierii mici si mijlocii să beneficieze de fonduri semnificativ mai mari.

Comisia Europeană afirmă, în obiecțiile trimise la București, că „(…) fermele mici și mijlocii sunt excluse efectiv de la sprijin, (…) sprijinul vizează în principal unitățile comerciale mari (în unele cazuri sprijinul atingând un nivel extrem de ridicat, de exemplu 15 milioane EUR) (…).”

Este doar una din numeroasele obiecții ridicate de Comisia Europeană la felul în care România intenționează să aloce fonduri de 17 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii în următorii ani. Proiectul de Plan Strategic a fost trimis la Bruxelles de fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu și ar trebui finalizat de către actualul ministru, Petre Daea.

Practic, ministerul Agriculturii, controlat din umbră de baronul PSD de Olt Paul Stănescu, a ales cele mai mari categorii de subvenții pentru fermele mari, subvenții care ajung la 15 milioane de Euro, iar pentru fermele mici și mijlocii a ales cele mai mici categorii de subvenții cu putință.

Preferințele de subvenționare ale ministerului Agriculturii nu sunt chiar întâmplătoare – familia Stănescu are mii de hectare în județul Olt, fratele cel mare este numărul 2 din PSD, fratele cel mic tocmai a fost numit ilegal șef la Agenția de Dezvoltare Regională, adică șef peste 1,2 miliarde euro din bani europeni. Familia Stănescu este cea care l-a numit pe fostul milițian Adrian Chesnoiu mai întâi șef la agenția care controlează subvențiile europene, apoi deputat de Olt și, apoi, ministrul Agriculturii care a trimis Planul Național Strategic la Bruxelles.

În public, miniștrii PSD plâng pe umerii micilor agricultori, dar când e să obțină bani europeni pentru ei, aleg să își subvenționeze propriii clienți politici.

România are cel mai mare număr de ferme mici din toată Uniunea Europeană: 2,5 milioane de ferme și gospodării dețin până la 2 hectare, iar 660.000 de ferme dețin între 2 și 5 hectare.

Postarea integrală a lui Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, AICI.