Întrebări pentru ministrul Mediului pe tema Parcului Național Retezat, scos din patrimoniul UNESCO

Întrebări pentru ministrul Mediului pe tema Parcului Național Retezat, scos din patrimoniul UNESCO

A trecut aproape o lună de la scoaterea Parcului Național Retezat din patrimoniul UNESCO și ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu a dat nicio explicație legată de cum s-a ajuns aici. În acest context, deputatul USR Adrian Giurgiu, membru în Comisia pentru mediu, i-a adresat ministrului UDMR mai multe întrebări pe tema Parcului Național Retezat, dar și a altor monumente/rezervații ce ar putea intra pe lista UNESCO.

Până acum, autoritățile centrale au încercat să explice eșecul menținerii Parcului Național Retezat în patrimoniul UNESCO prin faptul că acesta nu întrunește noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei. Mai precis, în parc nu există comunități rezidente în zona de tranziție a Rezervației Biosferei din Retezat. România a încercat să rezolve problema propunând extinderea sitului dincolo de granițele parcului național în așa fel încât să bifeze cerința strategiei. Dar UNESCO a explicat că documentația a fost incompletă pentru a putea fi luată în considerare. De asemenea, Comitetul consultativ a insistat și asupra faptului că un organism specific pentru administrarea rezervației biosferei Retezat nu a fost creată și nici nu a fost alocat un buget pentru acesta. Consider că din 2020, când Tanczos Barna și-a preluat mandatul de ministru al Mediului, și până în vara lui 2021, când UNESCO dezbătea soarta Parcului Național Retezat, mai existau șanse ca România să găsească soluții. Nu s-a întâmplat”, declară deputatul USR.

Întrebările adresate ministrului Mediului de către deputatul Adrian Giurgiu:

  • Care este poziția dumneavoastră și a ministerului pe care îl reprezentați cu privire la eliminarea Parcului Național Retezat din Patrimoniul UNESCO?
  • Care sunt acțiunile prin care intenționați să reintroduceți Parcul Național Retezat pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO?
  • Când anume intenționați să dezvoltați un plan de management în ceea ce privește potențiale monumente/rezervații ce ar putea intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO?

Îl invităm pe ministrul Mediului să răspundă public la aceste întrebări. Este inacceptabil ca timp de aproape o lună să nu aibă nicio poziție oficială pe un subiect atât de important pentru domeniul pe care îl coordonează.