Comisarul european pentru Justiție: Așteptați avizul Comisiei de la Veneția înainte de adoptarea legilor justiției!

Comisarul european pentru Justiție: Așteptați avizul Comisiei de la Veneția înainte de adoptarea legilor justiției!

Deputații USR Stelian Ion și Silviu Dehelean, împreună cu europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, au avut astăzi, la Bruxelles, o întâlnire cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, iar oficialul european avertizează că legile justiției nu trebuie să fie adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția.

În urma acestor discuții avem un mesaj foarte clar pentru autoritățile de la București: nu grăbiți adoptarea legilor Justiției, așteptați avizul Comisiei de la Veneția! Este un mesaj fără dubiu. Avem timp, în PNRR este stabilit ca termen pentru acest jalon mijlocul anului viitor, avem răgaz să adoptăm niște legi care să fie și bune, să fie un plus pentru justiție. Nu există niciun calendar agreat de ministrul Cătălin Predoiu cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a trece pe repede-înainte aceste legi. Acum patru ani, în Comisia Iordache, am dezbătut timp de mai multe luni. Acum, vor să grăbească doar pentru că li se pare favorabil contextul geopolitic și vor să adopte niște legi proaste, care pot pune în pericol toate eforturile de până acum”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR a solicitat, de mai multe ori, pe parcursul dezbaterilor din Camera Deputaților a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, prima lege din pachetul legilor justiției, ca o dezbatere în plen și votul final să se dea doar după ce se va pronunța Comisia de la Veneția pe proiectele Predoiu. Coaliția PSD-PNL-UDMR a refuzat, pentru că se grăbește să finalizeze ce a început Liviu Dragnea în ceea ce privește subjugarea sistemului judiciar.

USR a reiterat astăzi solicitarea, în mod oficial, prin cerere adresată conducerii Senatului.

Mesajul comisarului european a fost unul foarte clar, repetat de mai multe ori. Nu este un mesaj adresat numai României, este un mesaj transmis mai multor țări. Nu este niciun fel de grabă și de înțelegere cu Comisia Europeană, putem adopta legile justiției după ce vine avizul Comisiei de la Veneția”, precizează europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Comisia Europeană și, în mod special, comisarul european pentru Justiție au determinarea să urmărească respectarea statului de drept, a recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale celorlalte instituții, a mecanismului MCV. Că vor sau nu vor PSD și PNL, aceste lucruri până la urmă se vor întâmpla”, afirmă și deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia specială pentru legile Justiției.

Declarațiile video ale reprezentanților USR: AICI.