Coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat legea privind CSM ignorând recomandările UE și sute de amendamente ale USR

Coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat legea privind CSM ignorând recomandările UE și sute de amendamente ale USR

Votul dat astăzi la prima lege din pachetul Predoiu al legilor justiției arată nerăbdarea coaliției patronate de președintele Iohannis de a desăvârși ceea ce a început PSD în epoca Dragnea: subjugarea totală a justiției. Cu orice preț și orice risc. Chiar și acela ca România să calce pe urmele Ungariei și să fie în pericol să piardă bani europeni din cauza nerespectării statului de drept.

Coaliția PSD-PNL-UDMR retrezește un monstru din ADN-ul sistemului judiciar de pe vremea Rodica Stănoiu-Adrian Năstase. Și se va întoarce împotriva noastră a tuturor, ca societate. Pachetul Predoiu de legi ale Justiției, din care a fost votată astăzi prima lege, are o viziune de centralizare a puterii în sistemul judiciar deosebit de nocivă. În loc să pună în aplicare documentele internaționale, recomandările din MCV, avizele Comisiei de la Veneția, de care domnul ministru Predoiu fuge, și rapoartele GRECO, s-a mers în sens contrar în multe situații. Coaliția PSD-PNL speră că, având în vedere contextul geopolitic actual, partenerii europeni vor închide ochii, se vor concentra pe grozăviile din alte zone și nu vor lua măsuri împotriva acestor legi. Noi, USR, credem că nu se va întâmpla asta și că legile justiției trebuie modificate pentru români și pentru viitorul României, pentru a avea o justiție mai corectă, mai eficientă. Proiectul adoptat astăzi ne aruncă înapoi cu mulți ani, vom lupta și la Senat pentru a ne fi acceptate amendamente și vom merge până la capăt în contestarea legilor Predoiu, care sunt retrograde”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR a formulat peste 270 de amendamente, multe dintre ele preluate de la CSM și asociațiile profesionale, dar toate au fost respinse, atât în comisie, cât și în plen.

USR a reluat, la începutul ședinței de plen, și solicitarea ca dezbaterile și votul final pe legile Justiției să fie amânate până când se pronunță Comisia de la Veneția asupra proiectelor Predoiu, dar și această propunere a fost respinsă.