PSD și PNL au introdus noi „șopârle” în Legea avertizorilor de integritate

PSD și PNL au introdus noi „șopârle” în Legea avertizorilor de integritate

Senatorii USR au refuzat să voteze astăzi noile modificări toxice la Legea avertizorilor de integritate, lege care se află în procedură de reexaminare, la cererea președintelui României. Cea mai gravă modificare, propusă de senatorii PNL, prevede, practic, eliminarea anonimatului avertizorului de integritate. Mai mult, divulgarea publică directă rămâne condiționată de raportarea internă sau de niște termene care conduc la întârzierea aflării unor ilegalități.

PNL a introdus o modificare prin care obligă avertizorii anonimi să-și declare calitatea pe care o dețin în organizația în care lucrează/colaborează. Acest fapt determină identificarea lor și, evident, represaliile. Este un amendament contrar directivei europene care trebuie transpusă prin această lege.

Luând cuvântul în plen, liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a arătat că în noua formă legea elimină, practic, anonimatul și protecția avertizorului de integritate și a cerut retrimiterea proiectului la Comisie, cerere care a fost respinsă de reprezentanții PSD-PNL-UDMR.

Radu Mihail: „PSD-PNL au introdus în text noi «șopârle», un lucru la care se pricep foarte bine, anume ca avertizorul de integritate să-și decline «calitatea», ceea ce ar permite filtrarea sesizărilor, protejând profitorii și nu avertizorii de integritate. Acesta este sistemul creat și apărat de coaliția de guvernare!”

La rândul ei, senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei Juridice, a arătat că ceea ce s-a întâmplat în Comisie a fost o încălcare flagrantă a principiilor dezbaterii parlamentare. S-a eliminat o condiție esențială a protecției avertizorului de integritate, respectiv anomimitatea sa.

Simona Spătaru: „Garanția avertizorului de integritate că va fi protejat de această lege a fost distrusă de coaliția de guvernare. Amendamentul prin care i se cere un avertizor de integritate anonim să-și dezvăluie calitatea în care face raportarea are drept scop intimidarea acestuia și conduce la dezvăluirea identității sale. Acest fapt conduce la represalii și mai ales la diminuarea raportărilor. Libertatea avertizorilor de integritate nu poate fi negociată într-o democrație, așa cum fac PNL și PSD. Nu poți condiționa raportarea anonimă de prezentarea unor detalii precum «calitatea persoanei»!”

Senatorii USR și-au scos cartelele de vot, refuzând să cauționeze o nouă încercare a Coaliției PSD-PNL-UDMR de a goli de conținut această lege extrem de importantă, jalon din PNRR. Rezultatul votului fost 76 pentru, 7 împotrivă, 3 abțineri.